Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: "Prețul energiei procurate din România va crește"

Expert: "Prețul energiei procurate din România va crește"
Abonare
Sergiu Ungureanu: "Decizia de a procura energie din România este una politică și mai puțin economică. Nu pot privi cu prea mult optimism prețul de achiziție a energiei electrice. Este un preț ieftin comparativ cu media europeană, iar energia ieftină va dispărea".
Expertul economic Sergiu Ungureanu a oferit un comentariu pentru Agenția Sputnik Moldova cu privire la evoluția prețului la energie electrică după ce Ucraina a sistat exportul de energie electrică spre Republica Moldova. Potrivit analistului, decizia de a procura energie din România mai scump cu aproape 50 % decât cea oferită de MGRESS din Transnistria este o decizie mai mult politică.

“Decizia de a procura energie din România este una politică și mai puțin economică. În același timp, trebuie să recunoaștem că prețul oferit nouă este cu mult mai mic media europeană. Însă, această energie ieftină se va termina curând”, a spus Ungureanu.

Costul energiei electrice de la furnizorii ucraineni varia de la 77 la 100 de dolari SUA pe MWh cu mult peste costul energiei electrice produse la MGRES (62,5 dolari SUA pe MWh). La moment costul 1 MHW din România este de 90 dolari SUA. Potrivit expertului, pentru a compensa deficitul de energie electrică din cauza încetării furnizării Ucrainei, Moldovagaz SA va aloca suplimentar MGRES 0,9 milioane de metri cubi de gaz pentru producerea de energie electrică în termen de 24 de ore.
Potrivit experților, această schemă este temporară și nu va dura mult. Volumul necesar de gaz pentru producerea MGRES 100% din necesarul de energie electrică în Moldova nu este. Cetățenii sunt tot mai nemulțumiți și vor să protesteze
“Nu pot privi cu prea mult optimism prețul de achiziție a energiei electrice din România. Este un preț ieftin comparativ cu media europeană iar energia ieftină va dispărea curând. Estimez o creștere a prețului la energia electrică procurată din România în viitorul apropiat”
Fluxul de știri
0