Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

O echipă străină de audit va documenta datoriile "Moldovagaz" către "Gazprom"

© Sputnik / Павел Бедняков / Accesați arhiva multimediagazprom
gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2022
Abonare
O echipă de audit din străinătate a sosit la Chișinău pentru a documenta auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom.
CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Reprezentanții companiilor Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, desemnate de Agenția Proprietății Publice (APP) să facă auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz către Gazprom, au venit astăzi într-o misiune de documentare la Chișinău.
Experții britanici și norvegieni vor studia documente financiare și acordurile încheiate de-a lungul anilor de Republica Moldova cu partea rusă, inclusiv perioada de până la crearea Moldovagaz, pentru a înțelege cum s-a format datoria istorică a malului drept pentru gazele achiziționate din Federația Rusă.
Misiunea de audit se va afla în Republica Moldova până vineri, 21 octombrie. Către sfârșitul anului se preconizează ca cele două companii să livreze un prim raport, în funcție de materialele puse la dispoziție.
Amintim că termenul limită pentru efectuarea auditului și stabilirea sumei exacte a datoriei a fost 1 mai, însă nu a fost prezentat. În luna aprilie, „Moldovagaz” a cerut concernului rus „Gazprom” prelungirea perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditul datoriilor. Reprezentanții guvernării de la Chișinău au subliniat în repetate rânduri că mai multe companii, care ar fi putut efectua un audit profesionist, au refuzat să participe la licitația de achiziție a acestor servicii din cauza situației complicate din regiune.
Efectuarea auditului la SA Moldovagaz este parte a acordurilor la care s-a ajuns în cadrul negocierilor dintre reprezentanții Guvernului Republicii Moldova, Gazprom și Moldovagaz cu privire la contractul pe termen lung de furnizare a gazului în țara noastră.
Auditul trebuia să stabilească suma datoriei Moldovei către Gazprom pentru combustibilul furnizat țării în anii precedenți. Între Guvernul Republicii Moldova și Gazprom există anumite nepotriviri în ceea ce privește suma datoriei acumulate pentru gazul deja consumat.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2022
Economie
Prețurile gazelor în Europa scad la cel mai mic nivel din iunie
Fluxul de știri
0