Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Cel de-al XX-lea congres al comuniștilor chinezi provoacă frisoane la Washington

© Sputnik / Анна Раткогло / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În timp ce la Beijing se desfășoară cel de-al XX-lea congres al Partidului Comunist chinez, care pare că va reconfirma linia președintelui Xi Jinping, SUA îl atacă pe liderul chinez.
CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA speră să colaboreze cu China în domeniul schimbărilor climatice și problemelor de sănătate, deși vede în China o țară ”mai represivă în interior și mai agresivă în exterior”.
Beijingul a transmis că "se opune categoric oricărei forme de hegemonie şi politici de putere, mentalităţii războiului rece, amestecului în treburile interne ale altor ţări şi practicii "standardelor duble", a spus Xi Jinping în discursul de deschidere a Congresului, o aluzie destul de clară la SUA și Uniunea Europeană.
Linia afirmată în discursul lui Xi Jinping este în deplină continuitate cu linia ce a caracterizat politica internațională a Chinei încă din perioada președintelui Mao. România a fost, în ultimii ani de putere ai lui Gheorghiu Dej și în timpul mandatelor lui Nicolae Ceaușescu, o susținătoare și o adeptă a acestei linii politice ce poate fi numită acum ”suveranistă”.
Al XX-lea congres al Partidului Comunist chinez are o dublă dimensiune: simbolică- 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist chinez, dar și una pragmatică: confirmarea de către cel mai important for politic al Chinei comuniste, a liniei politice lansate deja de președintele Xi Jinping.
Aceasta presupune o linie mai dogmatică, mai naționalistă și mai orientată spre securitatea militară, dublată de o atenuare a liberalismului economic al comuniștilor chinezi, moștenit în perioada post-Mao, de la fostul lider Deng Xiaoping.
Un număr de 2296 de delegați, reprezentând pe cei 96,7 milioane de membri ai Partidului Comunist chinez, participă la congresul o săptămână, inaugurat duminică.
Flag - Sputnik Moldova, 1920, 18.10.2022
Internațional
Europa, aproape pregătită pentru negocieri. America va trebui încă să ajungă la asta
Fluxul de știri
0