Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia reacționează la promovarea grupării neonaziste Azov la Universitate Stanford din SUA

© AFP 2022 / EVGENIYA MAKSYMOVALuptători din gruparea ucraineană Azov
Luptători din gruparea ucraineană Azov - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ambasadorul Rusiei în SUA a criticat prestigioasa Universitate Stanford pentru găzduirea unui eveniment la care au participat luptători din gruparea ucraineană Azov, în care membrii susțin deschis ideologia neonazistă.
BUCUREŞTI, 16 oct – Sputnik, Doina Crainic. „Se păre că, din impulsul maniacal de a murdări și de a anula Rusia, SUA sunt pregătite să glorifice nazismul”, a declarat joi ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov.
Potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare și relatărilor media, pe 1 octombrie, Universitatea a găzduit mai mulți reprezentanți ai Azov, inclusiv doi foşti prizonieri de război recent eliberaţi de Rusia. A participat şi Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia și critic vocal al Moscovei.
Ziarul Stanford, condus de studenți al universității, a scris că conexiunile cu extremă dreaptă ale Azov sunt „istorice” și bazate pe acuzații online. De asemenea, a repetat ceea ce a pretins unul dintre invitați, cofondatorul Giorgi Kuparashvili, potrivit căruia însemnele grupului nu ar fi derivate din simbolul nazist Wolfsangel, ci mai degrabă e vorba de un „N” și „I” care ar însemna „ideea națională”.
Regimentul s-a rebranduit de-a lungul anilor. În 2015, a eliminat treptat un alt simbol nazist, soarele negru, din logo-ul său oficial, și acum se relatează că urmează să înlocuiască simbolul Wolfsangel cu trei sabii.
Membrii grupului, inclusiv membrii serviciului militar, au un istoric bine documentat al susţinerii ideologiei de extrema dreaptă și au legături cu organizații similare din întreaga lume. Centrul propriu de securitate și cooperare internațională (CISC) al Universității Stanford descrie organizația ucraineană drept „o rețea naționalistă de extrema dreaptă de organizații militare, paramilitare și politice”. De asemenea, se menţionează că gruparea este cunoscută pentru „recrutarea de luptători străini de extrema dreaptă din SUA, Rusia și Europa, precum și pentru legături transnaționale extinse cu alte organizații de extrema dreaptă.”
Apariția la una dintre cele mai prestigioase universităţi a fost doar una dintre numeroasele apariţii ale membrilor grupului în SUA în ultima vreme. O descriere a unuia dintre evenimentele anterioare organizate în New Jersey a menţionat că organizatorii au dorit să „risipească agitpropul rusesc care prezintă regimentul Azov ca nazist” și să strângă fonduri pentru aceştia. Cu termenul „neonazist” a fost descris anterior grupul ucrainean de către marile canale occidentale de presă, precum New York Times.
Fluxul de știri
0