Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

La iarnă am putea avea ger cumplit şi temperaturi de minus 25 de grade Celsius

© Sputnik / Mihai CarausBobteaza Ghidighici
Bobteaza Ghidighici - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2022
Abonare
Pentru iarna 2022-2023 se anunţă o iarnă grea. Astfel, meteorologii AccuWeather au anunțat care sunt regiunile din Europa care vor avea cele mai dure condiții în această iarnă și ce zone ar putea fi scutite de cele mai grave condiţii meteorologice.
BUCUREȘTI, 16 oct - Sputnik, Marius Holdean. În acest sezon de iarnă, experții spun că modelul general va fi influențat în mare măsură de La Niña, un fenomen oceanic și atmosferic care este omologul rece pentru El Niño.
Meteorologii Accuweather spun că există indicii că traseul furtunilor generale din această iarnă va viza în special sudul Europei. În Portugalia, Spania, sudul Franței, Italia și Balcani sunt anunțate furtuni, vânt puternic și ploi abundente.
Cei care locuiesc în orașe precum Veneția, Italia, ar trebui să monitorizeze îndeaproape orice furtună din zonă în această iarnă, din cauza predispoziției lor la inundații.
Regatul Unit și Irlanda se pot confrunta iarna aceasta cu intervale de frig care pot coincide cu ninsoarea. Modelul general din această iarnă în orașe precum Dublin și Edinburgh va favoriza mai puține zile cu ninsoare decât în anii obișnuiți. Cu toate acestea, orice perioadă rece care ar putea afecta regiunile în acest an ar putea avea repercusiuni substanțiale, având în vedere criza energiei și costurile asociate cu încălzirea locuințelor.
O iarnă mai caldă decât media normală va fi în nord-estul Europei și în Scandinavia. Vor exista și perioade de vreme instabilă și rece, dar numeroși factori atmosferici indică o vreme în general călduroasă pentru aceste zone.
Pentru România se anunță precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Va fi mai rece în nord, centru, nord-vest, nord-est, așa cum se vede și în estimarea zilelor cu zăpadă.
Vor fi perioade cu temperaturi mai scăzute, dar și ușor mai ridicate decât normalul perioadei.
În mod normal o iarnă poate veni cu 3-4 viscole și intervale de ger, iar temperaturile minime pot coborî până spre -20…-25 de grade în depresiuni.
Pe 15 ianuarie 2022, în Pacificul de Sud a avut loc cea mai puternică erupție vulcanică din istoria recentă. Vulcanul Hunga Tonga a aruncat cantități uriașe de vapori de apă până în stratosferă. Unii cercetători cred că acest lucru ar putea influența circulația atmosferică care va afecta vremea la noi, iarna următoare.
Faptul că mega-erupția din ianuarie ar putea influența clima Pământului a fost sugerat încă din vară de rezultatele inițiale ale unei echipe de cercetători de la California Institute of Technology (SUA). Deoarece în timpul erupției a fost eliberat foarte puțin dioxid de sulf, aceștia au presupus că efectul de răcire al erupțiilor vulcanice mari nu se va mai întâmpla.
În schimb, cantitățile neobișnuit de mari de vapori de apă emiși ar putea declanșa exact efectul opus. Acest lucru se datorează faptului că vaporii de apă sunt un gaz cu efect de seră foarte puternic, a cărui creștere semnificativă ar duce în mod inevitabil la o încălzire a straturilor atmosferice inferioare pe termen mediu.
Cu toate acestea, mai sus, în stratosfera superioară, uscată, ar trebui să se producă o răcire măsurabilă. Și exact acest lucru au reușit să detecteze cercetătorii: începutul unei răciri pe scară largă a stratosferei superioare deasupra emisferei sudice a Pământului.
Această răcire stratosferică a căpătat între timp o amploare fără precedent și este de așteptat ca acest efect să se extindă și în emisfera nordică a Pământului în cursul lunilor următoare.
Un meteorolog din cadrul inițiativei „Severe Weather Europe” a analizat acum efectele pe care aceste evenimente le-ar putea avea asupra temperaturii și a modelelor de circulație atmosferică care direcționează vremea în emisfera nordică a Pământului.
Fluxul de știri
0