Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

După ce a stat degeaba la Parchetul European, Kovesi este chemată să se ocupe de Rusia

© AP Photo / Andreea AlexandruLaura Codruța Kövesi
Laura Codruța Kövesi - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2022
Abonare
Comisarul european, Didier Reynders, le-a propus joi statelor UE extinderea competenţelor Parchetului European, astfel încât această instituţie să se ocupe şi de cazurile de eludare a sancţiunilor impuse de UE, cu trimitere la sancțiunile împotriva Rusiei
BRUXELLES, 16 oct – Sputnik, Daniela Porovăț. Mandatul Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului European a fost o suită de nimicuri, cazuri de furturi de mașini și alte mărunțișuri. Acum însă, UE vrea să deschidă un nou front împotriva Rusiei și ar vrea ca șefa Parchetului European să se ocupe de acest lucru, de vreme ce oricum lupta anti-corupție la nivel european nu există ca să nu deranjeze interesele Vestului.
Astfel, Comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, le-a propus statelor UE extinderea competenţelor Parchetului European (EPPO) pentru a ancheta încălcarea măsurilor restrictive ale UE sau la sancţiunile împotriva Rusiei, a declarat comisarul european la o conferinţă de presă ulterioară reuniunii miniştrilor europeni ai justiţiei desfăşurate la Luxemburg.
Consiliul UE, ce reuneşte statele membre, are în vedere să extindă pe 24 octombrie lista delictelor europene, pentru a include şi eludarea măsurilor restrictive. În continuare, Comisia Europeană va putea propune o directivă asupra definiţiilor armonizate şi sancţiunilor minime, pe care Parlamentul şi Consiliul le vor dezbate în procedură legislativă ordinară.
Comisarul Reynders își propune ca astfel să facă mai eficiente sancţiunile împotriva Rusiei, iar, după ce acţiuni de încălcare a acestora vor intra în sfera delictelor europene, va fi posibilă extinderea competenţelor EPPO de a le investiga.
El a mai menţionat că majoritatea miniştrilor europeni ai justiţiei s-au exprimat favorabil asupra propunerii sale, dar, pentru o decizie de extindere efectivă a competenţelor EPPO este necesară unanimitatea.
Parchetul european deja are competenţe care îi permit să acţioneze în unele cazuri de încălcare a sancţiunilor.
Fluxul de știri
0