Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia avertizează că ar putea renunța la acordul privind cerealele ucrainene

© Sputnik / Accesați arhiva multimediaNava de marfuri Razoni cu cereale ucrainene în Istanbul.
Nava de marfuri Razoni cu cereale ucrainene în Istanbul. - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2022
Abonare
Moscova ar putea renunța la acordul intermediat de ONU privind cerealele ucrainene, dacă prevederile sale privind facilitarea exporturilor de produse alimentare și îngrășăminte rusești nu sunt implementate.
BUCUREŞTI, 15 oct – Sputnik, Doina Crainic. „Dacă vedem că nu se întâmplă nimic privind respectarea părţii ruse în acord – exportul de cereale și îngrășăminte rusești – atunci, ne pare rău, dar va trebui să privim [acest acord] într-un mod diferit”, a declarat joi ambasadorul rus la ONU de la Geneva, Gennadi Gatilov, pentru Reuters.
„Există posibilitatea” ca Moscova să își retragă sprijinul pentru acord, a mai spus ambasadorul. „Nu suntem împotriva livrărilor de cereale, dar acest acord ar trebui să fie egal, ar trebui să fie corect și în mod corect implementat de către toate părțile”, a explicat Gatilov, potrivit RT.
Potrivit lui Gatilov, partea rusă a trimis miercuri o scrisoare către secretarul general al ONU, Antonio Guterres, cu o listă de reclamații cu privire la modul în care se implementează acordul. Se aşteaptă ca o delegație a ONU să ajungă duminică la Moscova pentru a discuta cu privire la acord, care este considerat, pe scară largă, esenţial pentru evitarea unei crize alimentare globale.
Acordul de cereale dintre Moscova și Kiev a fost încheiat la Istanbul în iulie, cu medierea ONU și a Turciei. Acesta a avut ca scop deblocarea exporturilor de cereale ucrainene și rusești, cele două țări fiind printre cei mai importanți exportatori de cereale din lume.
Moscova, care a furnizat toate condițiile pentru ca navele cu cereale ucrainene să plece din porturile din Marea Neagră, susţine de luni de zile că promisiunea lui Guterres de a elimina obstacolele pentru exporturile rusești de alimente și îngrășăminte, create de sancțiunile internaționale, nu a fost îndeplinită.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că reprezentanții organizației „rămân în legătură constantă cu oficialii ruși, precum și cu oficialii din Uniunea Europeană, Marea Britanie și SUA pentru a elimina ultimele obstacole şi pentru a facilita exportul de cereale și îngrășământe ruseşti.” Dujarric a afirmat că Guterres este încă angajat în aceste eforturi, precum și în demersul obţinerii un acord extins privind exportul de cereale.
Fluxul de știri
0