Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Inflația în Germania a atins cel mai ridicat nivel post-reunificare

© Sputnik / Николай Филяков / Accesați arhiva multimediaBerlin
Berlin - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2022
Abonare
Inflația anuală în Germania a continuat să crească la cifre duble, accelerând la 10,9% în septembrie, potrivit datelor publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (DeStatis).
BUCUREŞTI, 15 oct – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit comunicatului de presă al agenției, cifra a crescut de la 8,8% în august (potrivit unei baze de date armonizată a UE). Ţinând cont de standardele germane, prețurile de consum au crescut cu 10,0% față de aceeaşi perioadă a anului trecut, în conformitate cu prognozele pieței.
Rata inflației a atins „cel mai ridicat nivel de la reunificarea germană”, a spus președintele DeStatis, Georg Thiel, menţionând „creșteri uriaşe ale prețurilor” la produsele energetice, precum și costurile alimentare, drept motive principale ale inflației ridicate.
De asemenea, sfârșitul perioadei de reducere a preţurilor combustibilului, precum şi a valabilităţii biletelor de 9 € (prin care pasagerii puteau călători, cu 9 euro pe lună, cu mijloacele de transport locale și regionale în toată Germania) a accelerat creșterea prețurilor în septembrie, a explicat Thiel.
„Aceste măsuri temporare din de-al doilea pachet de ajutor au avut un efect de scădere a inflației generale din iunie până în august 2022”, a mai spus președintele DeStatis, citat de RT.
Raportul a indicat că, în septembrie, prețurile de consum au crescut semnificativ cu 1,9% comparativ cu luna precedentă. Totodată, prețurile produselor energetice s-au majorat cu 43,9% faţă de anul trecut, în ciuda măsurilor de ajutor. Raportul menţionează că a fost înregistrată o creștere de preț deosebit de mare la energia din gospodării. Prețurile petrolului au ajuns la o valoare mai mult decât dublă, în timp ce prețurile la gazele naturale au crescut cu 95,1%.
Luna trecută, guvernul german a convenit un pachet de 200 de miliarde de euro pentru „a atenua creşterile costurilor la energie și cele mai severe consecințe pentru consumatori și companii”. Potrivit planului de urgență, care va fi finanțat prin noi împrumuturi, Berlinul va stopa creşterea preţurilor la gaz și electricitate. De asemenea, va elimina o taxă de gaz planificată pentru consumatori pentru a evita creșterea suplimentară a prețurilor.
Tehnică agricolă, tehnologii - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2022
Economie
Fermierii români au salvat o fabrică de zahăr de la distrugere
Fluxul de știri
0