Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

India şi Emiratele Arabe Unite - comerţ bilateral în monede naționale

© AFP 2022 / INDRANIL MUKHERJEERupia indiană
Rupia indiană - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Emiratele Arabe Unite sunt al treilea cel mai important partener comercial al Indiei, comerțul bilateral între cele două ţări depășind 73 de miliarde de dolari în ultimul an financiar.
BUCUREŞTI, 13 oct – Sputnik, Doina Crainic. În mai, cele două țări au semnat un acord de parteneriat economic cuprinzător (CEPA), intenționând să atingă 100 de miliarde de dolari în comerțul bilateral în următorii doi-trei ani.
India și Emiratele Arabe Unite intenţionează crearea unui mecanism pentru efectuarea comerțului bilateral în monede naționale, a anunţat marți într-un comunicat Ministerul Comerțului din India, potrivit Sputnik News.
Piyush Goyal, ministrul Comerțului din India, a spus că speră că discuțiile cu privire la domenii „reciproc benefice”, cum sunt securitatea alimentară și comerțul bilateral în monede naționale, vor duce la o înţelegere similară cu Acordul de parteneriat economic cuprinzător (CEPA), care a fost finalizat într-un interval fără precedent de doar 88 de zile.
Negocierile privind comerțul în monede locale vin la câteva zile după ce Direcția generală pentru Comerțul Exterior a Indiei şi-a modificat politicile comerciale, permițând importatorilor și exportatorilor indieni să plătească cu și să primească rupii indiene prin intermediul conturilor speciale „Vostro” înființate de băncile străine în instituțiile financiare indiene.
De asemenea, India și Emiratele Arabe Unite au convenit să continue discuțiile cu privire la înfiinţarea Interfeței Unificate de Plată (UPI), sistemul de plată interbancară instantanee din India, o platformă digitală comună de plată, ca plățile comerciale să aibă loc mai rapid și mai ușor.
Comerțul cu monede locale a fost susținut de o serie de state non-occidentale, într-un efort de a reduce dependența de monedele cum ar fi dolarul american și euro, în urma sancțiunilor unilaterale impuse împotriva Rusiei și Iranului, printre alte ţări.
Comerțul bilateral dintre Emiratele Arabe Unite și India este încă dominat de petrol, care constituie 62% din valoarea comercială totală. Cu toate acestea, cele două guverne și-au exprimat speranța că acordul comercial care intră în vigoare în luna mai va schimba această situaţie în următorii ani.
Fluxul de știri
0