Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis: Iată de când

© Sputnik / Rodion Stepanchukimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis începând cu 15 octombrie.
CHIȘINĂU, 13 oct - Sputnik. Exportul energiei electrice din Republica Moldova este interzis începând cu 15 octombrie 2022. Un anunț în acest sens a fost făcut de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a aprobat hotărârea privind interzicerea exportului energiei electrice din Republica Moldova pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice.
Potrivit ANRE, producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu beneficiază de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice. Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de 2 zile lucrătoare.
Prețul de achiziție a acestor contracte nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice indicat în contractul pe care îl au Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord” cu S.A. „Energocom”, în contextul obligației de serviciu public de achiziționare a energiei electrice, informează ANRE.
Totodată, Î.S. „Moldelectrica” a fost obligată să nu valideze notificările fizice ale participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova privind exportul declarat al energiei electrice, luând în considerare starea de alertă pe piața energiei electrice.
Interdicția respectivă a fost luată în baza prevederilor Legii cu privire la energetică, Legii cu privire la energia electrică și a pct. 1 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 42 din 13 octombrie 2022 și intră în vigoare la data de 15 octombrie curent, potrivit ANRE.
Fluxul de știri
0