Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Sute de kilograme de mere în fața Ministerului Agriculturii – Video

© Sputnik / OsmatescoSute de kilograme de mere în fața Ministerului Agriculturii
Sute de kilograme de mere în fața Ministerului Agriculturii - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2022
Abonare
Protestatarii din Orășelul Schimbării au recurs la o nouă formă inedită de protest: sute de kilograme de mere în fața Ministrului Agriculturii.
CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. În fața Ministerului Agriculturii din Moldova au fost descărcate sute de kilograme de mere direct pe asfalt.
Protestatarii le adună și le depozitează în pungi. De grămada de mere s-au apropiat și chișinăuieni care treceau prin preajmă. Aceștia și-au umplut pungile cu fructe savuroase.
Amintim că producătorii moldoveni de mere se confruntă astăzi cu mari probleme la valorificarea producției.
Recolta estimată pentru anul 2022 este de circa 485.000 de tone de mere, a anunțat anterior Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei Moldova Fruct.
„Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de mere din acest an (2022) va fi cu 180.000 de tone mai mică, în comparație cu anul trecut. În topul soiurilor produse în Moldova, cu cea mai mare pondere rămân a fi: Idared, Golden Delicious, Gala și Florina”, a spus Iurie Fală.
Deși recolta va fi mai mică, problema este totuși alta – valorificarea a ceea ce s-a reușit să se crească.
Și asta pentru că anterior circa 95% din exportul de mere era efectuat în Federația Rusă. În prima jumătate a acestui an, cota Rusiei a scăzut la 70%, iar pomicultorii și autoritățile sunt în căutare de piețe de desfacere de alternativă. Mai rău, din 15 august, Rosselhoznadzor a interzis importul de produse agricole în Rusia din mai multe regiuni ale Moldovei.
O problemă care complică și mai mult situația este că multe din soiurile de mere din Moldova care erau exportate în Rusia nu sunt solicitate în alte state. În plus, concurența este mare din partea producătorilor din alte state din Europa, precum Polonia.
Producătorii autohtoni de mere îi acuză pe guvernanți că nu fac nimic pentru a soluționa problema lor, care este cea a piețelor de desfacere.
Fluxul de știri
0