Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Zaharova a comentat incidentul de la ambasada Rusiei din Chișinău

© Sputnik / Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2022
Abonare
Reprezentantul oficial al Diplomației ruse, Maria Zaharova, a comentat incidentul de la ambasada Rusiei din Chișinău.
CHIȘINĂU, 11 oct – Sputnik. Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Federației ruse, Maria Zaharova, a comentat incidentul din 7 octombrie de la ambasada Rusiei din Chișinău.
„Răufăcătorii au tras focuri de artificii în misiunea noastră diplomatică. Cei care se aflau în interiorul misiunii, angajați și membri ai familiilor acestora, nu au fost răniți. S-au adus pagube clădirii ambasadei. Toate acestea s-au întâmplat cu prezența directă a carabinierilor moldoveni. Ei nu au oprit acțiunile atacatorului în timp util. Angajații Ministerului Afacerilor Interne al Moldovei, chemați la fața locului, au sosit doar o oră mai târziu. SIS-ul țării nu a reacționat deloc. Ar putea s-o facă singuri? Desigur că nu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Cu privire la acest fapt, Ambasada Rusiei a transmis părții moldovenești o notă de protest „cu cererea de a investiga incidentul, de a aduce făptuitorii în fața justiției și de a preveni situații similare pe viitor”. Zaharova a spus Moscova așteaptă o explicație de la Chișinău.
"Sperăm că vom fi auziți la Chișinău. Dar, se pare, ei urmează exemplul tovarășilor lor mai în vârstă de acolo. Până la urmă, astfel de acțiuni au loc în Statele Unite în raport cu misiunile noastre diplomatice, Canada, țările UE", a spus Zaharova.
Amintim că în seara zilei de vineri, 7 octombrie, a avut loc o acțiune ostilă împotriva Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Despre caz a informat serviciul de presă al misiunii diplomatice.
„Din cauza indulgenței complice a autorităților (Republicii Moldova – n.n.), a fost comis un atac asupra misiunii diplomatice ruse: exploziile de petarde au deteriorat clădirea, s-a încercat intrarea neautorizată în complexul ambasadei, s-au scris inscripții jignitoare pe gardul misiunii diplomatice”, se arată într-o declarație a misiunii diplomatice ruse.
Ambasada a remarcat că incidentul, din fericire, nu s-a lăsat cu victime în rândul angajaților și familiilor acestora.
„Acest incident este o încălcare flagrantă a prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 18 aprilie 1961, a Tratatului de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova, precum și a Declarației comune a miniștrilor de Externe ai Federației Ruse și Republicii Moldova cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la semnarea acesteia la Moscova pe 17 noiembrie 2021”, a menționat misiunea diplomatică rusă la Chișinău.
În aceeași declarație, misiunea diplomatică menționează că se așteaptă ca această „ieșire ostilă să primească o evaluare procedurală corespunzătoare și să nu se repete pe viitor”, iar cei responsabili pentru cele întâmplate să fie pedepsiți.
Fluxul de știri
0