Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

PSRM condamnă cu fermitate incidentul de la Ambasada Federației Ruse din Republica Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaSimbolica Partidului Socialiștilor din Republica Moldova
Simbolica Partidului Socialiștilor din Republica Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a condamnat cu fermitate incidentul provocator din dimineața zilei de 8 octombrie la Ambasada Federației Ruse din Republica Moldova, cu privire la care autoritățile moldovenești au luat apă în gură.
CHIȘINĂU, 9 oct - Sputnik. Socialiștii moldoveni au amintit autorităților oficiale ale Moldovei prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961, potrivit cărora statul gazdă este responsabil de protecția spațiilor și a membrilor misiunilor diplomatice.
„Acțiunile provocatorilor care au înfăptuit un act de vandalism împotriva Ambasadei, la fel ca și lipsa unei reacții din partea persoanelor oficiale ale statului și a reprezentanților MAEIE reprezintă o încălcare gravă a principiilor de bază ale dreptului internațional”, subliniază PSRM.
Orice ambasadă și misiune diplomatică, care își desfășoară activitatea pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să fie foarte bine protejată, mai scriu cei de la PSRM.
Pe 8 octombrie dimineața persoane necunoscute au atacat edificiul ambasaderi Rusiei la Chișinău cu focuri de artificii. Infractorii au încercat să pătrundă pe teritoriul misiunii diplomatice. În urma atacului personalul ambasadei nu a avut de suferit, dar a fost afectată neesențial clădirea. Atacatorii au lăsat în urma lor inscripții obscene.
Ministerul Afacerior Externe de la Chișinău nu a reacționat în niciun fel la acest incident. Misiunea diplomatică rusă în Moldova a exprimat un protest autorităților moldovene și a cerut identificarea și tragerea la răspundere a făptașilor.
În dimineața aceleiași zile pe podul Crimeii a fost aruncat în aer un camion încărcat cu explozibil. Deflagrația a provocat un incendiu puternic după ce a afectat o garnitură de tren care transporta combustibil. una dintre arterele rutiere și o linie de cale ferată au fost scoase temporar din funcțiune. Unii reprezentanți ai Kievului au afișat imediat reacții pline de jubilație și au publicat comentarii din care se putea deduce cu ușurință revendicarea atentatului. Mai târziu, după ce Occidentul a reacționat vădit fără entuziasm la acest caz, exponenții Kievului au schimbat brusc retorica, învinuind Rusia că își distruge propria infrastructură și își omoară propriii oamni de valoare.
Fluxul de știri
0