Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Situația operativă în teatrul ucrainean de luptă și perspectivele operațiunii speciale

© Sputnik / Kirill Braga / Accesați arhiva multimediaBlindată a trupelor ruse
Blindată a trupelor ruse - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2022
Abonare
Contraatacurile sinucigașe pentru Forțele Armate ale Ucrainei (FAU) pe diverse segmente ale liniei de contact de 1000 de kilometri nu schimbă gradul de superioritate strategică a armatei ruse în cursul operațiunii militare speciale.
„Iluzioniștii” de la Kiev apropie zilnic și insistent prăbușirea regimului nazist din Ucraina și catastrofa economică (cel puțin) a unui șir de țări occidentale – provocatori ai războiului.
Diviziile trupelor ruse au nivelat linia de apărare între Kremennaia și Svatovo pe teritoriul RPL. Liniile de apărare sunt consolidate după toate regulile de tactică și fortificare. Inamicul se pregătește de noi contraatacuri, cu intenția de a înainta de la Kremennaia și Svatovo în direcția Severodonețk și Lisiciansk.
Sarcina trupelor ruse este de a opri contraatacurile inamicului, a aștepta apropierea rezervelor și a trece la ofensivă. Militarii mobilizați care au ajuns deja în zona operațiunii militare speciale exersează asaltul clădirilor în condiții urbane. Aplicațiile sunt conduse de ofițeri de luptă cu experiență ai Forțelor Aeropurtate.
Pe direcția Artiomovsk, unitățile ruse au eliberat localitatea Zaițevo din RPD, nimicind totodată peste 120 de militari din două brigăzi ale FAU. La periferia nordică a Artiomovskului (Bahmutul ucrainean), trupele Federației Ruse au străbătut linia de apărare ucraineană și amplifică succesul în interiorul orașului. Anterior, au intrat sub controlul unităților ruse câteva obiective din zona industrială de la periferia de sud a Artiomovskului.
Au loc acțiuni de luptă pentru cucerirea orașului dinspre est, inamicul se retrage spre vest. De aici până la aglomerația Slaviansk-Kramatorsk (și zona fortificată a FAU) pe drumului Artiomovsk-Slaviansk rămân aproximativ 35 km, însă depășirea lor nu va fi ușoară.
Pe sectorul Herson al frontului situația operațională rămâne tensionată. Încercând să dezvolte o inițiativă locală în direcția Krivoi Rog, Forțele Armate ale Ucrainei au sacrificat aici un număr mare de soldați. Au fost nimicite zeci de unități de tehnică blindată, de exemplu, mașini blindate turcești BMC Kirpi. Comandamentul ucrainean nu ia în considerare moartea masivă a efectivului. În pofida pierderilor semnificative pe toate sectoarele liniei de contact, FAU aduc noi rezerve (inclusiv unități de mercenari străini) și își păstrează potențialul ofensiv.
Sunt pregătite contraatacuri ale FAU în regiunea Harkov. Pentru a reduce activitatea operațională a trupelor ucrainene, noaptea trecută a fost întreprins un atac masiv asupra obiectivelor Forțelor Armate ale Ucrainei la Harkov, cu utilizarea dronelor ”Gerani-2”. Martorii oculari mărturisesc despre incendii și detonări de muniții.
Washingtonul împinge Kievul în prăpastie
Reducând semnificativ volumului sprijinului militar, Statele Unite îi recomandă insistent regimului de la Kiev să contraatace pe cât posibil de activ – înainte de venirea iernii. Ei îi împing literalmente să „lupte pentru Herson” pentru a recâștiga controlul asupra zonelor importante din punct de vedere strategic din regiunea Mării Negre.
Publicația Financial Times notează: „Adevăratul dezastru pe termen lung pentru Ucraina este că, de la Mariupol până la Odesa, Rusia îi va închide accesul la apă. Pentru Ucraina, accesul la Odesa este vital.” În același timp, aliații occidentali contează serios pe armele și „cunoștințele despre pregătirea operațiunilor speciale” transmise Forțelor Armate ale Ucrainei (ne amintim de rezultatele rușinoase ale edificării militare și multor ani de activitate operațională a Pentagonului și NATO în Afganistan, Irak și o serie de alte țări).
Americanii sugerează locurile pentru „bătăliile decisive”, finanțează nimicirea a zeci de mii de soldați ucraineni - 16,8 miliarde de dolari în șapte luni ale operațiunii militare speciale. Instructorii britanici „la sol” controlează nemijlocit acțiunile FAU. În particular, pregătesc forțele speciale ucrainene - peste 450 de militari ai Forțelor de Operațiuni Speciale – pentru luarea cu asalt a centralei nucleare Zaporojie, care a trecut din 5 octombrie în proprietatea federală a Rusiei. Centrala nucleară Zaporozjie cu capacitatea de 6.000 de megawați, situată în orașul Energodar, este considerată cea mai mare din Europa, însă acum toate blocurile energetice sunt închise. Încercările anterioare de asalt asupra centralei nucleare s-au încheiat prost pentru Forțele Armate ale Ucrainei.
Publicația Daily Mail prognozează cu încredere o ofensivă ucraineană care va „rupe armata rusă în două părți” și chiar publică hărți-scheme detaliate. Planurile sunt departe de realitate. Dar oricum ar fi, regimul de la Kiev a concentrat ascultător un număr mare de efectiv și tehnică militară în regiunea Zaporojie.
La rândul lor, trupele ruse nu lasă fără atenție inamicul în orașul Zaporojie. Autoritățile ucrainene trec sub tăcere loviturile, însă canalele locale de telegram sunt pline de informații despre numeroase explozii și incendii la obiectivele militare din raza orașului. Potrivit Ministerului Apărării al Federației Ruse, în 24 de ore la Zaporojie au fost nimicite câteva depozite de muniții și armamente de rachete și artilerie. În viitorul previzibil, vectorul superiorității militare nu se va schimba.
În opinia secretarului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, SUA și Britania nu își ascund intențiile de a lungi operațiunea specială, de a transfera acțiunile de luptă pe teritoriul Rusiei. Însă cursul istoriei nu poate fi întors. Președintele rus Vladimir Putin a semnat pe 5 octombrie legile cu privire la aderarea a patru foste regiuni ucrainene - Donețk, Lugansk, Herson, Zaporojie și a subliniat că țara va apăra noile teritorii prin toate mijloacele disponibile. Dacă pentru aceasta va fi necesară schimbarea formatului operațiunii militare speciale a Forțelor Armate ale Rusei, Kremlin va lua decizia imediat și hotărât.
Fluxul de știri
0