Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Musk se contrazice cu un senator american cu privire la Ucraina

© AP Photo / John RaouxMusk
Musk - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2022
Abonare
Mulți oameni din estul Ucrainei „preferă Rusia”, a spus CEO-ul Tesla Elon Musk, contrazicându-se cu senatorul american Lindsey Graham.
CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Rușii reprezintă o majoritate în unele teritorii din estul Ucrainei și vor să facă parte din Rusia, a declarat joi CEO-ul Tesla și Space X, Elon Musk, răspunzând la criticile senatorului american Lindsey Graham cu privire la poziția sa asupra conflictului.
Graham l-a criticat pe Musk pentru că nu a înțeles „realitatea cu privire la invazia rusească a Ucrainei”, după ce miliardarul a propus un plan de pace pentru a fi pus capăt ostilităților dintre Moscova și Kiev.
Potrivit lui Musk, indiferent de regiunea de conflict, oamenii sunt cei care trebuie să decidă în ce țară doresc să trăiască. „Cea mai mare parte a Ucrainei dorește fără echivoc să facă parte din Ucraina, dar unele porțiuni din est sunt în majoritate formate din ruşi și preferă Rusia”, a spus Musk, citat de RT.
CEO-ul Tesla a postat o hartă cu rezultatele alegerilor parlamentare din 2012 în Ucraina, care a avut loc cu doi ani înainte de lovitura de stat de la Kiev. Acesta a arătat că marile teritorii din estul și sudul Ucrainei au susținut Partidul Regiunilor Pro-Rusia.
„Evident, nu toți cei care au votat pentru partidul pro-Rusia au vrut să se alăture Rusiei, dar ar fi, de asemenea, incorect să spunem că niciunul nu a vrut asta”, a explicat Musk.
În același timp, când i s-a spus că, la alegerile parlamentare din 2019, regiunile Herson și Zaporojie au susținut partidul de guvernare Slujitorul Poporului, Musk a menționat că teritoriile „aproape sigur nu vor să se alăture Rusiei”. Cu toate acestea, el a adăugat că „anexarea acestor regiuni a fost făcută pentru a se asigura un pod terestru și o aprovizionare cu apă către Crimeea”. La sfârșitul lunii septembrie, cele două regiuni, împreună cu Republicile Populare Donețk și Lugansk, au votat în mod covârşitor să se alăture Rusiei.
Ultimele comentarii ale lui Musk vin după ce acesta a propus un plan de încheiere a conflictului din Ucraina, sugerând că Moscova ar trebui să „refacă alegerile, sub supravegherea ONU, în regiunile anexate”, în timp ce Kievul trebuie să se angajeze în neutralitate și să renunțe la pretenţia sa pentru Crimeea, care a votat, în număr covârşitor, în 2014 pentru a se alătura Rusiei. Poziția lui Musk a stârnit indignare în rândul mai multor oficiali ucraineni.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2022
Editoriale
Occidentul a împins Arabia Saudită în braţele Moscovei
Fluxul de știri
0