Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Platforma DA cere demisia lui Spînu și anunță că va depune un denunț la Procuratură

© Sputnik / Mihai CarausPlatforma DA
Platforma DA - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Abonare
Platforma DA cere demisia lui Spînu și anunță că va depune un denunț la Procuratură privind „scheme dubioase în domeniul energetic”.
CHIȘINĂU, 5 oct - Sputnik. Platforma Demnitate și Adevăr cere demisia imediată a viceprim-ministrului Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, „care nu prima dată elaborează și implementează niște scheme dubioase în domeniul energetic”.
În cadrul unei conferințe de presă, conducerea formațiunii a anunțat că va depune un denunț la Procuratura, în care va cere pornirea unui dosar penal pe cel puțin neglijența în serviciu a unor demnitari de stat, însoțită posibil cu coruperea acestora.
„Platforma Demnitate și Adevăr urmărește cu mare atenție și îngrijorare procesele din domeniul energetic încă de la mijlocului lunii august a anului trecut, când au apărut primele semnale a unor potențiale riscuri pentru securitatea Republicii Moldova. Astfel, am ieșit cu poziții clare legate de acțiunile care urmau a fi întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova, responsabile de acest sector, în condițiile în care paradigma politică, economică a fost schimbată în totalitate din cauza războiului din Ucraina”, a spus conducerea partidului.
Potrivit Platformei DA, ultima decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind procurarea gazelor pentru rezerve de stat a adus bugetului public național un prejudiciu de sute de milioane lei și, de facto, scopul principal al hotărârii CSE din 29 septembrie 2022 a fost acordarea ajutorului financiar către „Moldovagaz” pentru achitarea datoriilor față de „Gazprom”.
„Prin urmare, CSE a dispus alocarea din bugetul de stat a peste 511 mln. lei pentru procurare prin intermediul SA Energocom a 10 mln. m3 de gaze naturale la preț de 1882 dolari pentru 1000 m3 și încă 5 mln. m3 la preț aproximativ de 1058 dolari pentru 1000 m3… Cu părere de rău constatăm că prin această decizie a avut loc o risipă de bani publici”, au mai menționat fruntașii Platformei, adăugând: „avem de față niște acțiuni incoerente și iraționale sub aspectul gestionării corecte a finanțelor publice din partea Comisiei Situației Excepționale, care au servit doar în calitate de paravan pentru justificare a acestui suport financiar pentru „Moldovagaz””.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2022
Politică
Chicu: Prevederea protocolului semnat cu Gazprom este motiv de cauză penală
Fluxul de știri
0