Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"În ultimii 20 de ani, Republica Moldova a pierdut peste 15 mii de profesori"

"În ultimii 20 de ani Republica Moldova a pierdut peste 15 mii de profesori"
Abonare
Dumitru Roibu, președinte AO Urmașii lui Ștefan: "Autoritățile preferă să cheltuie mai mulți bani pe flori, decât să aloce fonduri pentru învățământ. O sărbătoare tristă".
Ziua Profesorului, marcată tradițional pe 5 octombrie în Republica Moldova, are o conotație specială în acest an. După doi ani de pandemie și experimente de predare la distanță, criza energetică ar putea trimite învățătorii și elevii din nou în mediul online. Indicatorii de performanță arată îngrozitor potrivit specialiștilor. Doar 65,4% dintre elevi în 2022 au luat bacul, comparativ cu 73% în 2021.

“Nimeni nu își dorește să revenim la învățământul online, dar actuala guvernare preferă să cheltuie mai mulți bani pe flori decât să investească în profesori. Dacă la începutul anilor 2000 aveam peste 50 mii de profesori la moment, avem circa 35 de mii de profesori. Avem peste 1200 de școli închise”, susține Dumitru Roibu.

De remarcat că în perioada 2012-2015 reforma Maiei Sandu în calitate de ministru al educației pe atunci a dus la închiderea 119 școli din 1456. În 2025, numărul total de tineri (19-24 ani - estimativ 222,6 mii) în țară va fi de două ori mai puțini decât în 2010 (423.6 mii).

“Situația este critică. Profesorii mereu au fost remunerați prost însă acum e și mai dificil pentru ei. O eventuală trecere la sistemul online ar putea duce la o migrație a profesorilor”, susține Roibu.

Opoziția a venit cu propunerea de a introduce 6 zile de ore și prelungirea vacanței din 22 decembrie până la finalul lunii februarie pentru a renunța la ideea de predare online.
Fluxul de știri
0