Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Ce se întâmplă pe direcția Herson

© Sputnik / Viktor Antonyuk / Accesați arhiva multimediaMilițiile populare în donețk și Lugansk
Milițiile populare în donețk și Lugansk  - Sputnik Moldova, 1920, 04.10.2022
Abonare
Activismul sporit al trupelor ucrainene, neglijarea propriilor pierderi și unele succesele tactice aparte ale Forțelor Armate ale Ucrainei (FAU) pe linia de contact de 1000 de kilometri nu au un sens strategic.
Puterea de foc și avantajul trupelor ruse pe câmpul de luptă, fatale pentru regimul de la Kiev, sunt incontestabile.
Pe 3 octombrie, șeful adjunct al administrației regiunii Herson, Kiril Stremousov, a declarat că regiunea este stabilă, iar orice contraofensivă a trupelor ucrainene se soldează cu înfrângere și „distrugerea letală a tuturor celor care atacă”. Recentele încercări de contraatac ale FAU (cu sprijinul apărării teritoriale și al mercenarilor străini) pe direcția Herson au fost respinse cu succes de artileria și aviația ruse.
Pe unul dintre sectoare, inamicul intenționa să spargă apărarea trupelor ruse cu forțele batalioanelor de tancuri (T-72M1 poloneze) și de infanterie (BMP-1 și transportoare blindate „olandeze” YPR-765), însă au ajuns sub lovitura artileriei - în această bătălie, FAU au pierdut un număr mare de militari și tehnică blindată. Echipajele sistemelor de artilerie autopropulsate (ACS) „Acația” ale Districtul Militar Central Rus lovesc eficient toate tipurile de fortificații și coloanele de tehnică de luptă ale Forțelor Armate ale Ucrainei. Este remarcată siguranța și precizia sporită a dispozitivelor de artilerie, posibilitatea de interacțiune cu aparatele de zbor fără pilot și corectorii de tragere de la sol.
Practic simultan, trupele ruse au aplicat lovituri asupra aglomerării de forțe și mijloace ale inamicului în Zaporojie, Nikopol și regiunea Dnepropetrovsk. Au fost respinse cu succes toate atacurile ucrainene pe direcțiile tactice Nikolaev și Andreevsk.
În urma loviturii Forțelor Aerospațiale Ruse asupra pozițiilor brigăzii 24 mecanizate a FAU în zona satului de graniță Davidov Brod (regiunea Herson), au fost nimiciți 60 de combatanți și șapte unități de tehnică de luptă. Unitățile de tancuri ale FAU în apropierea satului Zolotaia Balka au reușit să pătrundă în profunzimea apărării trupelor ruse, nimicirea masivă a inamicului continuă. Pierderile FAU pe direcția Nikolaev-Krivoi Rog au constituit aproximativ 130 de oameni din cadrul personalului militar și 23 de unități de tehnică militară.
Trupele unificate au reușit să avanseze pe direcția Artiomovsk, lângă aglomerația Kramatorsk-Slaviansk. Pe acest fundal, declarațiile regimului de la Kiev despre niște „localități recucerite” din regiunea Herson sunt o dezinformare crasă a opiniei publice ucrainene și sponsorilor străini.

Strică orzul pe gâște

Unele succese tactice obținute anterior de FAU în regiunea Harkov nu au nicio semnificație strategică și, chiar și în opinia ministrului german al Apărării Christina Lambrecht, „nu schimbă radical cursul războiului”. Pe de altă parte, luni, 3 octombrie, au fost publicate acordurile cu Republicile Populare Doneţk şi Lugansk, regiunile Herson şi Zaporojie cu privire la întoarcerea regiunilor în componența Rusiei. Amintesc, regiunea Zaporojie va adera la Federația Rusă în granițele sale administrative, regiunea Herson - cu două districte din regiunea Nikolaev.
Anterior, președintele Vladimir Zelenski a reacționat la admiterea a patru foste regiuni ale Ucrainei în componența Rusiei printr-o declarație isterică despre începerea unei proceduri „de urgență” de aderare a țării la NATO și noi „contraatacuri”. Improvizația dramatică nu a provocat entuziasmul partenerilor occidentali. Intrarea Ucrainei în alianță „include” automat articolul 5 al cartei privind apărarea colectivă și atrage în conflictul militar 30 de țări care nu doresc să participe la acesta.
Ziarul american New York Times difuzează poziția „statului profund”: „Zelenski... încearcă să atragă blocul militar în confruntarea cu Rusia, înțelegând că Ucraina nu va câștiga de una singură, în pofida unor succese aparte”.
Aprecierile The American Conservative sunt și mai dure: „Dacă Occidentul va ceda solicitărilor președintelui ucrainean Vladimir Zelenski cu privire la accederea în NATO, iarna aceasta s-ar putea transforma din rece în nucleară”. Publicația menționează că „patronii occidentali l-au împins pe Zelenski să solicite aderarea la NATO, ca urmare a unor decenii de politică externă nechibzuită a SUA față de Europa”. Asistăm la o reevaluare a valorilor.
Chiar și livrările de armament de miliarde de dolari către regimul de la Kiev sunt interpretate cu timiditate de către partenerii NATO drept „acțiuni ale unor țări aparte”. Amintesc, pentru admiterea Ucrainei în NATO se pronunță astăzi liderii a nouă din 30 de state posibile, în principal tinerele democrații din Europa de Est, cu o populație totală de aproximativ 81 de milioane de oameni (1% din umanitate).
Ce înseamnă asta? Fostul consilier NATO Jacques Beaux rezumă: „Problema este că nimănui nu-i pasă de ucraineni, ei sunt necesari doar în calitate de instrument de servire a intereselor SUA”. Pe de altă parte, regimul de la Kiev își disprețuiește proprii soldați, canalele de telegramă ucrainene (toate sub controlul oficiului președintelui) transmit: „Chiar dacă în 2 luni FAU au pierdut 30-40-50 de mii, aceasta constituie 3-4-5%, care nu sunt critice pentru armată."
Pe 30 septembrie, Congresul SUA a adoptat rezoluția cu privire la asistența suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 11,7 miliarde de dolari - în conformitate cu solicitarea președintelui Joseph Biden. Dintre aceștia, 4,5 miliarde de dolari vor fi cheltuiți pentru tehnică militară și suplimentarea rezervelor Pentagonului, 2,7 miliarde de dolari – ajutor pentru FAU privind informațiile și apărarea, 4,5 miliarde de dolari – în vederea sprijinului bugetar pentru guvernul Ucrainei.
După data de 24 februarie, Congresul SUA a aprobat două pachete de ajutor pentru Ucraina – de 13,6 miliarde de dolari în martie și de 40 de miliarde de dolari în mai. Toți acești bani sunt destinați scufundării în continuare a Europei în haos și distrugere – pe punctul izbucnirii unui război global (nuclear) cu Rusia.
În încheiere – încă o profeție americană. Fostul șef al CIA, generalul de armată în retragere David Petraeus a declarat pe 2 octombrie că Statele Unite vor răspunde „lovirii nucleare a lui Putin” asupra Ucrainei, deși Rusia nu intenționează să utilizeze arma nucleară tactică. Conștiința publică a UE este pregătită insistent pentru o iarnă rece și nucleară. Europenii sunt, pur și simplu, chemați să sacrifice totul pentru a păstra excepționalitatea americană și hegemonia SUA în lume.
Fluxul de știri
0