Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Organizațiile sportive își schimbă atitudinea cu privire la sportivii ruşi

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 02.10.2022
Abonare
Se fac pași pozitivi pentru ca sportivii ruși să se poată întoarce din exilul lor internațional, într-o serie de sporturi, a declarat președintele Comitetului Olimpic Rus (ROC), Stanislav Pozdniakov.
CHIȘINĂU, 2 oct – Sputnik. Sportivii ruși au fost excluși de la turneele globale majore în urma unei recomandări a Comitetului Olimpic Internațional (CIO) la sfârșitul lunii februarie, din cauza conflictului din Ucraina.
După șapte luni, oficialul olimpic rus Pozdniakov a declarat că a constatat o schimbare în CIO și în cadrul a numeroase federații sportive.
„În ciuda amplorii sancțiunilor nejustificate impuse sportivilor ruși, precum și a contextului de tensiuni extreme în relațiile internaționale, pe care le constatăm cu toții, există schimbări în retorică și în abordarea acestei probleme din partea CIO și a majorității comitetelor olimpice naționale străine și organizațiilor sportive”, a declarat joi Pozdniakov la forumul „Rusia – O putere sportivă” din regiunea Kemerovo.
„Au apărut noi aspecte care ne dau motive să ne așteptăm la anularea suspendării [participării sportivilor ruşi] la competițiile internaționale. În acest moment, trebuie să fim total pregătiți să revenim pe arena internațională într-un mod competitiv, cu un nivel ridicat de rezultate”, a adăugat Pozdniakov, citat de RT.
Președintele ROC și-a exprimat speranța că sportivii ruși se vor întoarce la timp pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, în ciuda afirmațiilor din iulie ale demnitarului CIO, Craig Reedie.
„Pot spune că mulți membri CIO sunt acum pregătiți pentru întoarcerea atleților ruși pe arena internațională. Pe marginea evenimentelor din cadrul Asociației Comitetelor Naționale Olimpice, discutăm constant despre această problemă cu colegii, iar situația este semnificativ diferită de cea care era acum câteva luni”, a spus Pozdnyakov.
Totuşi, Pozdniakov a recunoscut că întoarcerea sportivilor ruși pe arena globală ar fi complicată de chestiuni precum restricțiile financiare și de călătorie impuse Rusiei de către „țările neprietenoase”.
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2022
Societate
Gazprom anunță că Moldova a încalcă în mod regulat prevederile contractului
Fluxul de știri
0