Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețurile gazelor în Europa cresc şi mai mult în urma știrilor privind conductele rusești

© Photo : Danish DefenceSpargerea conductei Nord Stream - 2
Spargerea conductei Nord Stream - 2  - Sputnik Moldova, 1920, 01.10.2022
Abonare
Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut vineri cu peste 10%, în urma știrii că operatorul conductei TurkStream și-a pierdut licența din cauza ultimelor sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.
BUCUREŞTI, 1 oct – Sputnik. Prețurile gazelor naturale în Europa au crescut vineri cu peste 10%, ajungând la 2.100 de dolari per mia de metri cubi, în urma știrii că operatorul conductei TurkStream și-a pierdut licența din cauza ultimelor sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.
Contractele futures pentru gaze din noiembrie la indicele TTF din Olanda se tranzacționau la 2.087 de dolari per mia de metri cubi sau 205,995 euro pe megawat oră.
Prețurile au înregistrat creşteri din cauza incertitudinii privind aprovizionarea, după ce operatorul rusesc al conductei TurkStream, South Stream Transport, a declarat joi că Olanda i-a retras licența de export, potrivit RT.
Relatările din presă susţin că, dacă ruta TurkStream de gaze naturale este deteriorată, operatorul nu va putea efectua reparații din cauza sancțiunilor. Cu toate acestea, South Stream Transport a declarat că va continua transportul de gaze, adăugând că a cerut deja revenirea licenței.
Conducta TurkStream, care are o capacitate anuală de 33 de miliarde de metri cubi de gaze, furnizează combustibil rusesc Turciei și Europei de Sud. Lansată în 2020, a transportat aproximativ 18 miliarde de metri cubi (bcm) de gaz în Turcia și 16,8 miliarde de metri cubi către clienții europeni, potrivit Daily Sabah.
În urma sabotării celor două conducte Nord Stream, TurkStream rămâne singura conductă de gaze naturale ruseşti către UE, în afară de conductele care trec prin Ucraina.
Fluxul de știri
0