Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Plafonarea prețului la gaze în UE: Comisia este rezervată

© AP Photo / Francisco SecoComisia Europeană
Comisia Europeană - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
15 din cele 27 de state membre ale UE, între care și România, cer Comisiei Europene plafonarea general a prețurilor pentru toate tranzacțiile cu gaz. Comisia Europeană atrage atenția asupra riscurilor presupuse de o astfel de decizie.
BUCUREȘTI, 29 sep -Sputnik. Franţa, Italia, Spania, Polonia şi încă 11 ţări membre i-au cerut marţi Comisiei Europene să propună o plafonare a preţului asupra tuturor tranzacţiilor cu gaz, în special pentru a ţine în frâu inflaţia.
România s-a alăturat grupului statelor care susțin plafonarea generală a prețului gazelor naturale, desi țara noastră este producător de gaze naturale și ar suferi pierderi economice de pe urma unei astfel de plafonări.
Soluția României ar fi trebuit să fie găsirea unui preț preferențial intern, pentru consumatorii casnici, industriali și sociali din România. Dar acest lucru ar fi fost repede catalogat ca ”naționalism economic la Bruxelles”.
Comisia Europeană are însă rezervele sale cu privire la plafonare. Ea atrage atenția că impunerea plafonării riscă să facă piața europeană neatractivă pentru mari furnizori de gaze naturale.
Potrivit documentului de răspuns venit din partea Comisiei Europene, lansarea unei plafonări generale a preţurilor pentru toate tranzacţiile cu gaz - acoperind atât livrările de gaz natural lichefiat, cât şi pe cele prin conducte - ar putea compromite fluxurile transfrontaliere de gaz între ţările UE.
În cazul unei scăderi masive a livrărilor, numeroase ţări ar putea atinge plafonul preţului gazului, ceea ce ar însemna că semnalele date de preţ nu vor mai putea să ajute la direcţionarea fluxurilor către regiuni unde cererea este ridicată sau oferta este scăzută, a explicat Comisia.
Fluxul de știri
0