Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Marea Britanie: Inflația prețurilor alimentare atinge recordul de 10,6% în septembrie

© AP Photo / Matt DunhamBig Ben
Big Ben - Sputnik Moldova, 1920, 29.09.2022
Abonare
În Regatul Unit, inflația prețurilor alimentare a atins un nivel record în septembrie, a informat miercuri radiodifuzorul Skynews, citând Consorțiul Britanic pentru Retail (BRC).
BUCUREŞTI, 29 sept – Sputnik, Doina Crainic. În august, inflația în cazul preţurilor alimentare în Marea Britanie a fost de 9,3%. Între timp, prețurile la produsele alimentare proaspete au crescut cu 12,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
În plus, inflația în cazul produselor cu termen lung de depozitare, cum sunt pastele și roșiile în conservă, a atins un record de 8,6%, însemnând o creștere de la 7,8% în august, ceea ce este cea mai rapidă rată de creștere la această categorie, potrivit sursei citate.
„Comercianții cu amănuntul se confruntă cu presiuni uriașe ale costurilor din cauza lirei slabe, cu creșterea facturilor la energie și a prețurilor globale ale mărfurilor, costurile mari de transport, cu o piaţă de muncă restrânsă și o povară cumulată a costurilor impuse de guvern”, a declarat directorul executiv al BRC, Helen Dickinson, într-un comunicat publicat pe site-ul asociației comerciale.
Săptămâna trecută, Banca Angliei și-a majorat rata dobânzii cu 50 de puncte de bază la 2,25% de la 1,75% pe an, însemnând cel mai înalt nivel din decembrie 2008. Potrivit prognozelor Băncii, inflația anuală va atinge apogeul în octombrie și va fi ușor sub 11%.
Fluxul de știri
0