Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Locuitorii Găgăuziei îi solicită premierului rus reduceri la gaz

© Sputnik / Maxim TopalМитинг в Комрате 25.09.2022
Митинг в Комрате 25.09.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2022
Abonare
Locuitorii Găgăuziei au întocmit o scrisoare premierului rus, semnată de peste 10 mii de oameni, în care îi solicită reduceri la prețul gazului.
CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. În capitala autonomiei găgăuze, orașul Comrat, a avut loc duminică un miting: oamenii și-au exprimat nemulțumirea față de inacțiunea autorităților centrale din Moldova în legătură cu creșterea bruscă a tarifelor la gaze naturale.
© Sputnik / Maxim TopalМитинг в Комрате 25.09.2022
Митинг в Комрате 25.09.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2022
Митинг в Комрате 25.09.2022
Înainte de începerea protestului, participanții la miting au intonat imnul Găgăuziei, au întins un drapel mare al autonomiei pe piața centrală a Comratului. Unul dintre organizatorii mitingului, Mihail Vlah, a vorbit despre soarta scrisorii deschise adresată prim-ministrului Federației Ruse, Mihail Mișustin. Scrisoarea a fost deja semnat de 10 mii de locuitori ai Găgăuziei. Strângerea semnăturilor a avut loc în toate localitățile din regiune.
Ca urmare a acțiunilor autorităților moldovenești, a spus Mihail Vlah, țara „a devenit și mai săracă” și, prin urmare, găgăuzii au o singură speranță - în autoritățile Rusiei și Turciei. Găgăuzii au pregătit, de asemenea, un apel similar către liderul turc Recep Tayyip Erdogan pe tema gazului - „cea mai importantă problemă de astăzi”.
Peste 90% din locuințele din regiune sunt încălzite cu gaz natural, potrivit protestatarilor. Multe dintre ele pot rămâne fără încălzire în această iarnă, precum și grădinițele, școlile și alte instituții sociale din Găgăuzia.
Câteva sute de oameni au venit în piaţa centrală a Comratului.
„Când am creat autonomia, eram atât de mulți. Dar astăzi nu ne putem reuni să ne susținem poporul în autonomie. Noi, pensionarii de astăzi, am muncit toată viața, am plătit impozite. Și ce am primit? O pensie de două mii de lei? Cum vom trăi și vom plăti pentru servicii? Noi, pensionarii, nu suntem considerați oameni", a spus Tatiana Vlah, un locuitor din Comrat.
Un alt locuitor al orașului Comrat, Fiodor Dobrov a cerut crearea întreprinderii Bugeac-Gaz, care ar putea „ocoli Moldovagaz” pentru a negocia prețuri mai mici la gazele naturale.
"Avem toate oportunitățile să obținem gaz ieftin prin coridorul transbalcanic. Vom ajunge la o înțelegere cu turcii care transportă gaze în Europa în 5 minute. Bugetul unui district din Istanbul este de câteva ori mai mare decât bugetul întregii noastre Găgăuzii. A hrăni o singură Găgăuzie pentru ei, cred, este o treabă măruntă", a spus Fedor Dobrov.
La finalul acțiunii de protest, protestatarii au mărșăluit cu steaguri pe străzile centrale ale Comratului, scandând „Jos Maia Sandu”, „Trăiască Moldova și Găgăuzia”, „Vrem pace” și „Rusia”.
În Găgăuzia au avut deja zeci de mitinguri, la care locuitorii autonomiei au cerut autorităților moldovenești să meargă la Moscova pentru negocieri cu Gazprom. Administrațiile președintelui, guvernului și parlamentului țării au ignorat însă petițiile cetățenilor care le-au fost transmise.
© Sputnik / Maxim TopalМитинг в Комрате 25.09.2022
Митинг в Комрате 25.09.2022 - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2022
Митинг в Комрате 25.09.2022
Fluxul de știri
0