Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Italia va schimba direcția?

© AFP 2024 / ANDREAS SOLAROAlegerile legislative în Italia
Alegerile legislative în Italia - Sputnik Moldova, 1920, 25.09.2022
Abonare
Duminică, 25 septembrie au loc alegeri pentru legislativul italian. Dacă rezultatele sondajelor de opinie vor fi confirmate de aceste alegeri, Italia se va înscrie pe lista țărilor care se întorc împotriva oligarhiei funcționarilor de la Bruxelles.
BUCUREȘTI, 25 sep -Sputnik. O coaliție de dreapta-conservatoare și mai degrabă eurosceptică este favorită pentru câștigarea alegerilor parlamentare, sondajele de opinie acordându-i între 45% și 55% din încrederea electoratului italian.
Partidul Fratelli d’Italia (FdI), condus de Giorgia Meloni, este creditat cu 25%. Lega Nord, condusă de Matteo Salvini, este cotat la 12-15%, iar Forza Italia, partidului fostului premier Silvio Berlusconi, la 8-10%. Toate cele trei partide au anunțat că vor forma după alegeri coaliția de guvernare, iar Giorgia Meloni este, cel mai probabil, viitorul premier.
În opoziție se vor găsi Partidul Democrat, un partid de stânga, mainstream și pro-euroatlantic, cotat la 20-22%. Tot parte a opoziției va și Mișcarea 5 Stele, partid antisistem și tot mai accentuat eurosceptic și anti-război, cotat cu 13-15%.
Italia se înscrie astfel în curentul democratic al îndepărtării de oligarhia de la Bruxelles și Strasbourg și regăsirea căii suveraniste. De asemenea, aceste alegeri reconfirmă eșecul deplin al partidelor mainstream și obediente față de linia euro-atlantică.
În ceea ce privește criza din Ucraina, noua coaliție este mult mai nuanțată și critică față de susținerea militară acordată regimului de la Kiev.
Fluxul de știri
0