Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia ia apărarea Ungariei împotriva Bruxelles-ului

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKDrapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta
Drapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2022
Abonare
Ministerul Polonez de Externe a criticat Comisia Europeană că foloseşte argumente artificiale pentru a justifica aplicarea condiţionalităţii statului de drept împotriva Ungariei.
BRUXELLES, 22 sept – Sputnik, Daniela Porovăț. Piotr Wawrzyk, ministrul adjunct de externe polonez, a criticat Comisia Europeană într-un interviu pentru că foloseşte argumente artificiale pentru a justifica aplicarea condiţionalităţii statului de drept împotriva Ungariei. Scopul real al Bruxelles-ului este schimbarea guvernului ungar, a spus oficialul polonez.
Wawrzyk s-a pronunţat astfel pentru agenţia de presă PAP în legătură cu propunerea Comisiei Europene de a suspenda o parte din fondurile de coeziune datorate Ungariei, din cauza îngrijorărilor legate de proasta gestionare a fondurilor UE.
La întrebarea adresată de agenţia de ştiri PAP, dacă consideră că aceste îngrijorări sunt justificate, Wawrzyk a răspuns că motivele care stau la baza propunerii “cu siguranţă nu sunt motivele descrise de CE”, deoarece organismul de la Bruxelles nu iniţiază proceduri similare împotriva altor state membre, în cazul în care CE raportează că există într-adevăr probleme grave de corupţie în utilizarea fondurilor UE.
“Deci, vedem că avem de-a face cu un fel de argumente artificiale”, a remarcat diplomatul polonez.
La întrebarea, care este adevăratul scop al Comisiei Europene, Wawrzyk a declarat următoarele: “la fel ca în cazul acţiunii împotriva Poloniei, scopul lor este de a înlocui guvernul ungar”.
Comisiei “nu-i plac anumite guverne pentru că nu împărtăşesc opiniile aşa-numitului curent european majoritar”, a acuzat oficialul polonez.
Prin urmare, Comisia “foloseşte diverse trucuri juridice” în încercarea de a înlocui aceste guverne, a declarat Wawrzyk, adăugând că “această procedură, până acum, practic, nu a dat rezultate”.
Întrebat dacă Ungaria va pierde într-adevăr fonduri europene, ministrul adjunct de externe polonez a afirmat că CE va încerca cu siguranţă să dea un exemplu de descurajare pentru guvernele care nu îi urmează politica.
Dar, Polonia nu poate susţine astfel de soluţii, a subliniat Wawrzyk. El vine pe aceeaşi linie cu premierul polonez, Mateusz Morawiecki, care a declarat, duminică, că Polonia se va opune cu fermitate ca instituţiile europene să priveze Ungaria de fondurile UE.
Fluxul de știri
0