Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dosarul lui Stoianoglo va fi trimis în judecată

© Sputnik / Mihai CarausProcurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo
Procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2022
Abonare
Procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, care este învinuit pe trei capete de acuzare, va compărea din nou în fața magistraților anunță site-ul Procuraturii Generale.
CHIȘINĂU, 22 sept – Sputnik. Potrivit site-ului procuratura.md, procurorul desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, Victor Furtuna, informează opinia publică despre că a fost terminată urmărirea penală în privința procurorului general suspendat, învinuit pe trei capete de acuzare.
Mai exact, procurorului general suspendat i se impută săvârșirea infracțiunilor de:
1.
abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui organizații criminale, manifestat prin eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare, în rezultatul căruia a fost cauzat bugetului public național un prejudiciu în sumă de 869 224 839,76 lei ( art. 47, 327 alin.(3) din Codul Penal);
2.
corupere pasivă, manifestată prin primirea și acceptarea de bunuri și avantaje sub orice formă ce nu i se cuvin de la Veaceslav Platon, în sumă de 63 233 032,7 lei (art.324 din Codul Penal);
3.
falsul în declarații, caracterizat prin neincluderea intenționată în declarația de avere și interese personale a faptului că soția sa, începând cu data de 05.01.2021, este unul din beneficiarii efectivi ai unei societăți înregistrate în Ucraina (art.352/1 alin.(2) din Codul Penal).
Victor Furtuna mai informează că urmărirea penală este terminată și în privința a doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, cărora le este incriminat că au acționat împreună și de comun acord cu procurorul general suspendat la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzarea (art. 327 alin.(3) din Codul Penal).
După ce partea apărării va lua cunoștință de materialele dosarului, acesta va fi transmis instanței pentru examinare în fond.
Concomitent, procurorul Victor Furtuna mai informează opinia publică că Procuratura Anticorupție efectuează în continuare urmărirea penală pe alte două cauze penale în care este vizat procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo și care se referă la abuzul de serviciu comis în calitate de ex-președinte al Comisiei Securitate Națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, dar și cu privire la îmbogățirea ilicită a acestuia.
Fluxul de știri
0