Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Bulgaria vrea din nou relații bune cu Gazprom

© Sputnik / Alexander Galperingazprom
gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2022
Abonare
Ministrul interimar al energiei din guvernul bulgar, Rosen Hristov, a declarat la un post de televiziune din Sofia că ar fi mai bine pentru Bulgaria dacă va relua relațiile economice cu Gazpromul.
BUCUREȘTI, 20 sep -Sputnik. “Ne putem descurca fără Gazprom, dar este mai bine dacă luăm gaz de la ei”, a declarat ministrul interimar al energiei de la Sofia, Rosen Hristov, într-un interviu acordat recent postului de televiziune bTv, explicând necesitatea asumată de guvernul interimar de a încerca să repare daunele politice și economice ale precedentei guvernări pro-occidentale și progresiste.
De asemenea, Hristov a dat asigurări că Bulgaria va avea la iarnă atât curent electric cât și gaz, dar problema cea mai mare va fi însă a prețurilor. Un preț de 250 de leva pe MW/h, cum se estimează, ar putea să ridice grave probleme economiei bulgare.
El a spus că executivul de la Sofia este implicat în licitațiile pentru cantitățile necesare pentru lunile noiembrie și decembrie, care momentan nu sunt asigurate. Ministrul a evidențiat că există posibilitatea ca prețul gazului în noiembrie să fie mai mic decât cel din octombrie, deși Bulgargaz a cerut deja o creștere a prețului cu 12%.
Tsipras - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2022
Internațional
Fostul premier grec a declarat că Europa este principalul perdant în criza din Ucraina
Întrebat despre comunicarea cu Gazprom, despre reluarea livrărilor, ministrul a spus că merge încet. Cei de la companie și-au exprimat disponibilitatea de a discuta despre condițiile bulgare, dar după ce au fost trimise, nu s-a primit niciun răspuns.
Ministrul a interpretat atitudinea inactivă a Gazprom afirmând că probabil în Rusia este deja o decizie politică pentru a nu se vinde materia primă Bulgariei, stat ce, în ultimele 7 luni, a făcut pași gravi în depărtarea de alianța tradițională și prietenia față de Moscova.
Întrebat cine a încălcat contractul de furnizare a gazului, Hristov a refuzat să dea un răspuns cert, referindu-se la confidențialitatea contractului. El a subliniat că Bulgaria nu vrea să meargă la arbitraj, deoarece este o întreprindere riscantă și costisitoare, cu un rezultat neclar.
Fluxul de știri
0