Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Fermierii vor ieși la protest: Vor scoate și tehnica în stradă

© Sputnik / Catalina CerneiPiața Marii Adunări Naționale plină cu tractoare
Piața Marii Adunări Naționale  plină cu tractoare - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2022
Abonare
Agrarii moldoveni au înaintat guvernului o serie de cereri și anunță organizarea de proteste.
CHIȘINĂU, 19 sept – Sputnik. Asociația Forța Fermierilor anunță pentru mâine, 20 septembrie, un protest economic de avertizare în teritoriu, în timpul căruia agricultorii își vor scoate tehnica și utilajele agricole în stradă. Asta pentru că, potrivit fermierilor, în acest an sectorul agricol a fost puternic afectat de secetă, embargoul rusesc, prețurile vertiginoase la inputurile necesare producției agricole și a materiilor prime.
În acest sens, Puterea Fermierilor insistă asupra adoptării următoarelor decizii de către Comisia pentru Situații de Urgență:
amânarea plăților scadente față de creditori fără calcularea penalităților pentru agricultorii afectați (cu excepția plăților de arendă pentru terenuri agricole);
utilizarea unor instrumente fiscale în vederea sprijinirii producătorilor agricoli afectați, în special acordarea dreptului de utilizare a TVA din cont pentru achitarea impozitelor și contribuțiilor;
adresarea către partenerii externi pentru identificarea resurselor financiare în scopul achitării compensațiilor fermierilor afectați.
Asociaţia Forța fermierilor a precizat că guvernarea le-a făcut doar promisiuni care nu au fost onorate, iar criza cu care se confruntă s-a agravat.
”Fermierii deja sunt presați financiar de băncile și furnizorii de inputuri, precum și de inspectoratul fiscal, ceea ce va periclita enorm procesul efectuării lucrărilor agricole de toamnă/primăvară și sporește semnificativ riscul falimentării miilor de fermieri mici și mijlocii din satele noastre. În situația în care la moment este în toi recoltarea culturilor de grupa a doua, precum și a fructelor și strugurilor, după consultări democratice cu organizațiile teritoriale, Asociația Forța Fermierilor a decis că protestul va fi organizat zonal, în căteva regiuni și cu staționarea unui număr limitat de unități de tehnică și utilaj agricole”, se arată în comunicat.
A doua zi de proteste în centrul Capitalei - Sputnik Moldova, 1920, 19.09.2022
Politică
A doua zi de proteste în centrul Capitalei: Cum a fost prima noapte în Orășelul Schimbării
Fluxul de știri
0