Președintele Parlamentului Turciei: vom rezolva împreună problema gazelor în Găgăuzia

© Sputnik / Maxim TopalVizita în Găgăuzia a președintelui Parlamentului Turciei, Mustafa Sentop
Vizita în Găgăuzia a președintelui Parlamentului Turciei, Mustafa Sentop - Sputnik Moldova, 1920, 17.09.2022
Abonare
Apelurile la ajutor ale autorităților regiunii autonome din Moldova au fost auzite în Turcia.
KOMRAT, 17 sept - Sputnik. Comunitatea mondială se confruntă cu probleme energetice grave cauzate de situația din Ucraina, iar Turcia este dispusă să ajute Găgăuzia și Republica Moldova în ansamblu în soluționarea problemei gazelor, a declarat vineri președintele Parlamentului turc, Mustafa Sentop, în cadrul vizitei sale la Comrat.
© Sputnik / Maxim TopalVizita în Găgăuzia a președintelui Parlamentului Turciei, Mustafa Sentop
Спикер парламента Турции пообещал вместе решить газовые проблемы Гагаузии - Sputnik Moldova, 1920, 17.09.2022
Vizita în Găgăuzia a președintelui Parlamentului Turciei, Mustafa Sentop
Creșterea de zece ori a prețurilor la gazele naturale în unele țări ale lumii a creat dificultăți în Uniunea Europeană, Moldova, în Ucraina, pe teritoriul căreia în prezent se dau lupte, și chiar în Turcia însăși.
Cu toate acestea, Turcia este dispusă să acorde asistență Republicii Moldova, a menționat spicherul turc.
„Peste tot în lume există probleme în privința gazelor. Aceasta nu-i privește doar pe locuitorii din Găgăuzia, ci din întreaga Moldovă, din întreaga lume. Vom vedea ce se poate face în această situaţie. […] Ce putem face în această situație pentru Găgăuzia? Există un coridor transbalcanic, care poate fi folosit în ambele sensuri (revers).România, Bulgaria, Moldova, Ucraina au acces tehnic la el. Dar, spun din nou, această problemă există în întreaga lume. Trăim vremuri dificile. Dar împreună, cred că vom putea rezolva aceste probleme", a declarat Mustafa Sentop.
El a mai amintit că Turcia printre primele a recunoscut independența Republicii Moldova și între cele două țări s-au stabilit „relații diplomatice bune”.
Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Sentop, s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 15-16 septembrie, el fiind însoțit de președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Moldova, Mehmet Altay.
În cea de a doua zi a vizitei oficiale, pe 16 septembrie, reprezentanții Marii Adunări Naționale a Turciei s-au aflat în autonomia găgăuză.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.08.2022
Rusia
Turcia și Rusia au convenit asupra unei plăți parțiale în ruble pentru livrările de gaze
Fluxul de știri
0