Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Va fi instituit serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile

© Sputnik / Mihai CarausCum arată cea mai veche carte din țară: Datează din secolul XV
Cum arată cea mai veche carte din țară: Datează din secolul XV  - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2022
Abonare
Parlamentul a decis că în Republica Moldova va fi instituit Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile.
CHIȘINĂU, 16 sept –Sputnik. La ședința plenară de joi a Legislativului a fost votat în prima lectură un proiect de lege care prevede instituirea Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile. Atribuțiile acestuia vor fi expertizarea, clasarea, digitizarea, arhivarea dosarelor, completarea și gestionarea Registrului național al patrimoniului cultural național mobil, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova într-un comunicat de presă.
Scopul inițiativei legislative este de a facilita accesul cetățenilor la serviciile de expertizare a bunurilor culturale mobile, eliberarea certificatelor și adeverințelor de export, a notificărilor de import, precum și colaborarea eficientă cu Serviciul vamal pentru monitorizarea deplasării bunurilor culturale mobile.
Expertizarea bunurilor culturale mobile va fi efectuată pe următoarele domenii de specializare: arheologie, paleontologie, zoologie, heraldică, numismatică, etnografie, artă plastică și decorativă, carte veche, manuscrise, automobile de epocă, etc.
Proiectul a fost elaborat de Ministerul Culturii în conformitate cu Strategia de dezvoltare a culturii „Cultura 2020”, urmând să fie supus votului în lectura a doua.
Fluxul de știri
0