Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Republica Moldova trebuie să fie flexibilă în domeniul energetic"

"Republica Moldova trebuie să fie flexibilă în domeniul energetic"
Abonare
Sergiu Ungureanu: "Nu avem posibilități tehnice și nici financiare de a renunța la partenerii tradiționali care ne furnizează surse energetice"
Guvernul a lansat oficial în această săptămână pagina electronică lemne.md. O decizie criticată de societate și de mai mulți experți în domeniul energetic. Sergiu Ungureanu, analist politic, a comentat politica autorităților în acest domeniu.
“Republica Moldova nu își permite financiar și tehnic de a renunța la partenerii tradiționali (Federația Rusă) care furnizează resurse energetice. Fie că vorbim de gaze naturale sau energie electrică. Trebuie să fim mai flexibili, iar factorul politic să fie eliminat. Direcția autorităților este greșită. Suferim pierderi financiare colosale”, a spus el.
Potrivit estimărilor economiștilor, cheltuielile pentru o familie din Moldova în această iarnă se vor ridica la 4.800 de lei pentru încălzirea pe gaz; 3700 de lei centrala termică; 1160 de lei în cazul încălzirii cu lemne si cărbuni. Astfel, cheltuielile au crescut de cinci ori față de 2020.
În spitalele și policlinicile din Moldova se dispune economisirea strictă a energiei electrice și termice. Guvernul Republicii Moldova a redus cheltuielile pentru sănătate cu 897,7 milioane de lei. Totodată, prin ordinul Ministerului Sănătății al Moldovei, șoferilor de ambulanță li se dispune economisirea benzinei. Totodată, Guvernul Moldovei a majorat cheltuielile militare la 1,047 miliarde de lei.
“Avem dependență energetică foarte mare. Trebuie să conlucrăm cu agenți economici care oferă cel mai mic preț. O altă soluție ar fi să dezvoltăm energia regenerabilă, dar ne mișcăm foarte încet. Importul de păcură, spre exemplu, ar fi o soluție pentru companiile mari, dar nu și pentru majoritatea consumatorilor de gaze”, a mai menționa Sergiu Ungureanu.
Fluxul de știri
0