Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Presa austriacă: Ungaria va fi ”tăiată” de pe lista fondurilor UE

© AFP 2024 / ATTILA KISBENEDEKDrapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta
Drapelul Ungariei arborat în fața clădirii Parlamentului, Budapesta - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2022
Abonare
Presa austriacă dă ca sigură sancționarea economică a Ungariei pentru politicile sale suveraniste și statutul de ”copilul teribil” al UE.
BUCUREȘTI, 16 sep -Sputnik. Conform cotidianului austriac Die Presse, chiar dacă decizia va fi anunțată oficial la sfârșitul săptămânii, ea a fost deja luată. Ungaria va rămâne fără fondurile de peste 5 miliarde de euro din PNRR, dar și fără circa 70% din principalele programe finanțate cu fonduri UE în exercițiul bugetar 2021-2027.
Decizia ar urma să fie anunțată de comisarul european pentru buget, austriacul Johannes Hahn, la sfârșitul săptămânii.
Pretextul tăierii fondurilor, fără precedent în UE, este încălcarea repetată de către guvernul Viktor Orban a regulilor statului de drept, precum și încălcarea independenței justiției. În plus, guvernul Orban este acuzat că direcționează sume uriașe din fondurile europene către rețeaua de oligarhi din jurul său.
Potrivit unui e-mail intern aparținând comisarului pentru buget Johannes Hahnș, citate de Die Presse, 70 la sută din fondurile cuvenite Ungariei în trei programe operaționale ale UE ar urma să fie blocate. De asemenea se va încerca oprirea finanțărilor pentru fundațiile ”de casă” ale Fidesz.
Ungaria ar avea dreptul la un total de 21,7 miliarde de euro în actuala perioadă bugetară, din 2021 până în 2027.
Péter Szijjártó - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2022
Internațional
Ungaria este categorică: fără sancţiuni la adresa energiei nucleare ruseşti
Fluxul de știri
0