Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce a făcut Spînu la Odesa

© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2022
Abonare
Moldova, Ucraina și România au convenit asupra încheierii unui acord trilateral pentru consolidarea interconectivității pentru aprovizionarea cu energie între cele trei țări, a anunțat Spînu.
CHIȘINĂU, 16 sept –Sputnik. Revenit de la prima reuniunea ministerială în domeniul energetic, care a avut loc la Odesa și la care au participat factori de decizie din Republica Moldova, Ucraina și România, Ministrul moldovean al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat pe rețelele de socializare un raport al înțelegerilor la care au ajuns reprezentații celor trei state.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a participat joi de la prima reuniune ministerială în domeniul energetic, care a avut loc la Odesa. Potrivit lui, la reuniune au mai participat din partea Chișinăului responsabili de la ANRE, Energocom și Moldelectrica. Dar și omologii lui Spînu din Ucraina German Hałuszczenko şi cel din România Virgil Popescu, cei trei convenind pe mai multe aspecte, cinci la număr, ce țin de creșterea securității energetice.
Acestea sunt:
1.
Urgentarea discuțiilor tehnice privind utilizarea interconectoarelor de gaz, alocarea capacităților în cadrul interconectoarelor de electricitate și gaz și minimizarea plăților pentru fluctuațiile neintenționate prin intermediul interconetărilor transfrontaliere care reglementează FSKAR (volumul de energie și prețul aferent schimburilor neintenționate – n.n.);
2.
Necesitatea utilizării mai eficiente a capacităților subterane de stocare a gazului, care reprezintă un element important pentru securitatea energetică a regiunii;
3.
Am convenit să încheiem un Acord trilateral pentru consolidarea interconectivității pentru aprovizionarea cu energie între cele trei țări și să înceapă discuțiile cu Comisia Europeană pentru implementarea imediată a acestuia, inclusiv pentru asigurarea finanțării;
4.
Am convenit să lucrăm îndeaproape pentru creșterea livrărilor bilaterale comerciale de electricitate prin contracte pe termen scurt, mediu și lung, între companiile noastre de stat;
5.
Am exprimat disponibilitatea de a organiza întrevederi regulate și am decis ca următoarea reuniune să fie dedicată consolidării potențialului de tranzit al Ucrainei, Republicii Moldova și României.
Spînu le-a mulțumit colegului său Nicu Popescu şi echipei Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova pentru organizarea acestei reuniuni.
Fluxul de știri
0