Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

FMI: risc ridicat de criză a datoriilor suverane

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Accesați arhiva multimediaLogotipul FMI
Logotipul FMI - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2022
Abonare
Fondul Monetar Internațional este îngrijorat de situația explozivă a datoriilor suverane, așa cum se găsește ea în acest moment în lume. O nouă criză a datoriilor suverane, suprapusă pe crizele actuale, ar avea consecințe apocaliptice.
BUCUREȘTI, 15 sep - Sputnik. Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional a avertizat că atât China cât și alți mari creditori au o responsabilitate particulară în a preveni o explozie a problemelor legate de datorii, în contextul în care atât statele în curs de dezvoltare cât și statele sărace sunt în pragul colapsului.
Georgieva, vorbind la un eveniment găzduit de Centrul pentru dezvoltare globală, a explicat că 25% din piaţa emergentă şi 60% din ţările cu venituri scăzute sunt aproape de incapacitatea de plată sau în incapacitatea de a-şi asuma datoria.
„Mesajul meu către creditorii mari, către China, către sectoarele private … este că cu cât mai mare este partea ta, cu atât mai mare este responsabilitatea ta. Este în interesul tău ca creditor să previi ca o problemă să explodeze”, a declarat şeful FMI.
Nici statele mari nu stau bine la capitolul ”datorii publice”, mai ales în contextul în care Uniunea Europeană a suspendat încă din martie 2020 obligațiile Pactului de stabilitate și creștere. Conform acestui pact, statele semnatare (zona Euro și câteva state din afara zonei Euro, între care și România) aveau obligația de a ține deficitul public sub 3% pe an și datoria publică sub pragul de 60% din PIB.
În prezent, nivelul datoriilor în ţările blocului comunitar se situează de la 190% din PIB în Grecia la 17,6% din PIB în Estonia. România, care în 2019 avea o datorie publică de 36% din PIB, se apropie de o datorie de 56% din PIB.
Între timp, FMI a mai alocat un împrumut de 1,4 miliarde de dolari Ucrainei.
Fluxul de știri
0