BNM a prezentat decizia de politică montară – rata de bază rămâne neschimbată schimbă

© Sputnik / Mihai CarausBanca Națională a Moldovei
Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova, 1920, 14.09.2022
Abonare
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a prezentat ultimele decizii ale instituției financiare privind politica monetară.
CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 21,50 la sută anual, decizia a fost adoptată în unanimitate de Comitetul Executiv al Băncii Naționale în ședința din 13 septembrie curent, a comunicat marți în cadrul unui briefing guvernatorul BNM Octavian Armașu.
El a anunțat de asemenea și alte decizii privind politica monetară. Astfel, ratele de dobândă la creditele overnight se mențin la nivelul de 23,50 la sută anual, iar la depozitele overnight - la nivelul de 19,50 la sută anual.
”Decizia Comitetului executiv vine în contextul propagării măsurilor restrictive de politică monetară adoptate anterior, efectele cărora vor continua să acționeze o perioadă mai îndelungată, date fiind decalajele în transmisia acestora”, a menționat Armașu.
El a precizat că încetinirea inflației anuale confirmă efectele măsurilor anterioare, creșterea lunară fiind sub un punct procentual.
”Criza energetică în Europa continuă să se adâncească, prețul la gazele naturale depășind recent nivelul de trei mii dolari SUA pentru o mie metri cubi. Prețurile pe piețele externe la petrol și la alimente au scăzut ușor; ultimele – mai lent decât s-a anticipat, recolta din emisfera nordică fiind neuniformă. Euro coborâse sub paritate față de dolarul SUA până la decizia de majorare a ratelor-cheie ale Băncii Centrale Europene din 8 septembrie 2022. Evoluția rublei rusești rămâne imprevizibilă”, a menționat guvernatorul BNM.
Potrivit băncii Naționale, decizia privind menținerea ratei de bază urmărește temperarea în continuare a creșterii prețurilor de consum, atenuarea efectelor secundare ale șocurilor de ofertă, stimularea intermedierii financiare în moneda națională și a economisirii în defavoarea consumului, echilibrarea balanței comerciale, precum și ancorarea așteptărilor inflaționiste.
Următoarea ședință a Comitetului Executiv al BNM în probleme de promovare a politicii monetare va avea loc pe 8 noiembrie 2022.
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2022
Economie
În Republica Moldova inflația a depășit în iulie 33,5 la sută
Fluxul de știri
0