Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"O treime din energia electrică o procurăm din Ucraina, doar din motive politice"

"O treime din energie o procurăm din Ucraina doar din motive politice"
Abonare
Andrei Damașcan, expert energetic :"Suntem stat candidat la aderarea în UE, respectiv toate deciziile noastre trebuie coordonate la Bruxelles".
Expertul energetic Andrei Damașcan a declarat pentru Agenția Sputnik Moldova că așa numita diversificare și asigurarea cu energie electrică a Republicii Moldova este, de fapt, o decizie politică și nu are o argumentare economică. Reamintim că din septembrie circa 30% din livrările de energie electrică este procurată de la compania ucraineană Ukratomenergo (la un tarif de 77 USD/MWh ), alte 3 % de la Ukrhydroenergo (la un tarif de - 100 USD/MWh).
"Miza acestor achiziții este politică. Toate deciziile Guvernului de la Chișinău sunt coordonate cu UE. Motivul - suntem candidat la aderarea în UE. Energia electrică din Transnistria este cu 30% mai ieftină decât cea din Ucraina. Chișinăul are ca scop să nu procure nimic din stânga Nistrului pentru ai presa economic și politic".
Potrivit expertului, prețul la energie electrică va depinde și de prețul la gaze. Principala sursă din care se produce energie electrică pentru Moldova este gazul natural rusesc. Creșterea prețurilor la gaze în Europa (până la 2.200 USD/1.000 metri cubi) și formula de calcul al prețului gazului propusă de partea moldovenească provoacă dificultăți pentru SA Moldovagaz în îndeplinirea obligațiilor contractuale față de Gazprom.
“Noi va trebuie să avem o înțelegere cu Gazprom. Prețul la gaze va influența și prețul la energia electrică. Trebuie să găsim anumite compromise referitor la auditul datoriei (Moldovagaz față de Gazprom – n.n.) și formule de achitare”, a declarat Damașcan.
Fluxul de știri
0