Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Dodon spune de ce Chișinăul a interzis zborurile din și spre Rusia

© Sputnik / Mihai CarausПервые заявления Додона после слушаний в Генпрокуратуре
Первые заявления Додона после слушаний в Генпрокуратуре - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2022
Abonare
Igor Dodon afirmă că interzicerea curselor aviatice Chișinău-Moscova s-a făcut din alte motive decât din cele de securitatea zborurilor.
CHIȘINĂU, 11 sept - Sputnik. Fostul președinte al țării Igor Dodon a afirmat că decizia Autorității Aeronautice Civile de a interzice zborurile spre și din Federația Rusă nu poate fi explicată cu preocuparea pentru securitatea zborurilor.
„Avioanele din Turcia, Emiratele Arabe Unite, Serbia, Armenia, Egipt, Israel, Belarus zboară fără probleme la Moscova, iar cei care vor să ajungă din Moldova în Rusia sau din Rusia în Moldova folosesc activ unele dintre aceste rute. Astfel, acolo nu are nimic de-a face cu interesele și securitatea cetățenilor noștri nu au decizia de astăzi”, a scris fostul președinte pe rețelele de socializare.
În opinia lui, decizia de a interzice zborurile se datorează în primul rând dorinței autorităților de a „fi pe placul curatorilor occidentali” și indică faptul că Republica Moldova dorește să se alăture sancțiunilor antirusești.
În opinia sa, decizia de a interzice începe să se datoreze în primul rând dorinței autorităților de a „mulțumi curatorilor occidentali” și indică faptul că Republica Moldova dorește să se alăture măsurilor de sancțiuni anti-ruse.
„Din păcate, această decizie creează probleme și costuri suplimentare pentru zeci de mii de concetățeni de-ai noștri care sunt nevoiți să petreacă zeci de ore și să ajungă acasă călătorind în tranzit prin țări terțe pentru a-și vedea și îmbrățișa în sfârșit rudele”, a spus Dodon.
Amintim că sâmbîtî, după anunțul Air Moldova privind reluarea zborurilor spre Moscova, Autoritatea Aeronautică Civilă a interzis zborurile spre și din Federația Rusă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, pe canalul său de telegram.
“Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova, în scopul asigurării siguranței și securității aeronautice, având în vedere SSC/AIR-01/05-2022/RUS (Signifiant Safety Concern) emisă de Organizația Aviației Civile Internaționale, precum și decizia de suspendarea de către Agenția Europeană pentru Siguranța Zborurilor a tuturor certificatelor și aprobărilor emise agenților aeronautici ai Federației Ruse că, la 10 septembrie 2022 a emis Directiva Operațională nr. 06 – 10/09/2022, prin care se interzice efectuarea operațiunilor aeriene în spațiul aerian al Federației Ruse de către operatorii aerieni naționali”, a anunțat Spînu.
Fluxul de știri
0