Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Biden extinde starea de urgență legată de 9/11

© AP Photo / Patrick SemanskyJoe Biden
Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 11.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele american, Joe Biden, a prelungit pentru încă un an starea de urgența națională declarată de fostul președinte George W. Bush în zilele care au urmat atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.
BUCUREŞTI, 11 sept – Sputnik, Doina Crainic. „Amenințarea teroristă” din spatele atacurilor care au ucis aproape 3.000 de oameni „continuă să persiste”, a scris Biden într-un memoriu publicat joi în Registrul federal, adăugând că „puterile şi normele adoptate pentru a face față” atacurilor „trebuie să continue să fie în vigoare dincolo de 14 septembrie 2022”.
Urgenţa legată 11 septembrie este doar una dintre cele pe care Biden le-a prelungit numai săptămâna aceasta, relatează RT. De asemenea, joi, președintele a prelungit starea de urgență națională pe care a declarat-o anul trecut cu privire la violența sectară și încălcările drepturilor omului în Etiopia, iar marți a anunțat extinderea unei situații de urgență declarate de predecesorul său Donald Trump în 2018 cu privire la „interferenţa străină sau subminarea încrederii publicului” în alegerile americane.
Biden a declarat cel puțin șase situații de urgență națională de la preluarea funcției în ianuarie 2021 și a extins mai multe, inclusiv situaţia de urgență legată de pandemia de Covid-19. Legea națională privind situațiile de urgență conferă președintelui peste 136 de puteri, fără ca majoritatea dintre acestea să necesite aprobarea Congresului pentru a fi exercitate. De la adoptarea legii în 1976, au fost declarate peste 60 de situații de urgență națională, doar aproximativ jumătate dintre acestea fiind încheiate oficial.
Președintele a abandonat în mare parte preocuparea predecesorilor săi cu privire la amenințările teroriste externe, cum sunt teroriştii al-Qaeda, responsabili pentru atacurile de la 11 septembrie, alegând să îşi concentreze atenția, în schimb, asupra terorismului intern, pe care FBI l-a declarat a fi principala amenințare cu care se confruntă ţara.
Regele Charles al III-lea alături de prințul William și Regina de Consort - Sputnik Moldova, 1920, 10.09.2022
Galerie foto
Charles al III-lea a fost proclamat oficial Rege
Fluxul de știri
0