Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un stat membru UE se opune planului privind plafonul de preţ asupra gazului rusesc

© AP Photo / Virginia MayoJosef Sikela
Josef Sikela - Sputnik Moldova, 1920, 09.09.2022
Abonare
Acest stat membru al UE va încerca să înlăture de pe agenda unei reuniuni viitoare a miniștrilor Energiei din UE problema impunerii unui plafon de preț asupra gazului rusesc.
BUCUREŞTI, 9 sept – Sputnik, Doina Crainic. Republica Cehă va încerca să înlăture de pe agenda unei reuniuni viitoare a miniștrilor Energiei din UE problema impunerii unui plafon de preț asupra gazului rusesc, a declarat miercuri ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela.
Discutând în Comisia de economie din Senatul țării, Sikela a spus că nu vrea să discute problema în cadrul întrunirii, deoarece este „un instrument politic, nu o soluție pentru criza energetică”.
„Nu este o propunere constructivă, în opinia mea. Este mai mult un alt mod de a sancționa Rusia decât o soluție reală la criza energetică din Europa”, a subliniat Sikela, citat de RT.
Miniștrii Energiei din UE urmează să se întâlnească vineri la Bruxelles pentru a discuta despre modalităţi de controlare a creșterii prețurilor la energie. Potrivit lui Sikela, printre problemele pe care dorește să le ridice este o potenţială separare a prețurilor la electricitate și la gaze. Potrivit acestuia, măsura poate duce la scăderea prețurilor la energia electrice pentru publicul larg.
Ministrul ceh a mai declarat că închiderea recentă a conductei Nord Stream 1 nu a venit ca o surpriză. „Face parte din războiul energetic în care ne aflăm ... Bătălia decisivă va avea loc în această iarnă”, a declarat Sikela, adăugând că țara sa a făcut tot posibilul să se pregătească pentru această situaţie.
”Totuşi, prețurile vor scădea doar atunci când Europa va găsi o modalitate de a se despărți de gaz”, a reiterat ministrul.
Pe 31 august, Gazprom a închis complet conducta de gaz Nord Stream 1, anunțând ulterior că va rămâne închisă pe termen nedefinit din cauza unei scurgeri de petrol în turbină. Această defecțiune poate fi remediată doar în Canada, care a impus sancțiuni împotriva Moscovei. Problemele tehnice legate de ruta principală pentru livrări de gaze către UE au determinat creșterea prețurilor gazelor, agravând criza energetică pe continent.
Comentariile lui Sikela vin în urma protestelor masive de la Praga care au izbucnit în weekendul trecut. Manifestanții au cerut guvernului să demisioneze, nemulţumiţi din cauza prețurilor ridicate la energie și a inflației, fiind auzite şi cerințe de a fi anulate sancțiunile anti-Rusia.
Fluxul de știri
0