Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Alegerile locale de anul viitor se anunță a fi organizate în condiții nedemocratice

Alegerile locale de anul viitor se anunță a fi organizate în condiții nedemocratice
Abonare
Maxim Lebedinschi, ex-secretar al Comisiei Electorale Centrale: “Nu este suficient doar de a deschide ușile la alegeri. Am depistat mai multe încălcări ale drepturilor omului”.
Fostul secretar CEC, Maxim Lebedinschi, a oferit mai multe detalii pentru Agenția Sputnik Moldova despre nou cod electoral care a intrat în vigoare pe 22 iunie și aspru criticat de mai mulți specialiști, inclusiv de reprezentanții poporului din Găgăuzia la ultima întrunire cu președintele Maia Sandu.

“Noul Cod Electoral prevede un șir de modificări care încalcă drepturile omului. Buletinele de vot în limba rusă au fost anulate. De asemenea, codul prevede reducerea numărului de membri ai CEC de la nouă la șapte, o modificare a mecanismului de numire a acestora, o înăsprire a cerințelor privind donațiile și raportarea financiară a partidelor, o modificare a mecanismului de inițiere a unui referendum de către cetățeni, precum și posibilitatea de a vota cu câteva zile înainte de alegeri în anumite circumscripții și pe anumite site-uri, precum și în formă electronică. Buletinele în limba rusă sunt excluse”, a spus Lebedinschi.

Fostul secretar CEC a anunțat că sunt încălcate și drepturile mai multor minorități, inclusiv statutul special al Găgăuziei.
“Noul cod electoral ignoră drepturile Găgăuziei. Buletinele nu vor fi tipărite nici în limba găgăuză, și nici nu vor fi aleși membrii Birourilor din rândul autonomiei”, a spus Lebedinschi.
Fluxul de știri
0