Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele României a făcut declarații cu privire la relațiile româno-maghiare

© Photo : Președintele RomânieiPrimirea Președintelui Ungariei, Katalin Novák, la Palatul Cotroceni
Primirea Președintelui Ungariei, Katalin Novák, la Palatul Cotroceni - Sputnik Moldova, 1920, 07.09.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Ungariei Novak au ţinut o conferinţă de presă comună la Cotroceni, unde au vorbit de stadiul relaţiilor româno-maghiare
BUCUREȘTI, 7 sept – Sputnik, Marius Holdean. Klaus Iohannis a declarat miercuri, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Ungariei, Katalin Novak, că este interesul nostru comun ca drepturile minorităţilor maghiare să fie pe deplin respectate, să îşi poată trăi cultura, să îşi poate folosi limba maternă.
„Apropo, am convenit împreună că e bine să îşi folosească şi limba română”, a mai spus Iohannis.
Iohannis a mai spus că majoritatea tensiunilor sunt artificiale şi sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova.
”În România, drepturile tuturor minorităţilor naţionale sunt respectate. Ba, chiar mai mult, în România există un exemplu pe care cred că putem să îl prezentăm cu mândrie, minorităţile naţionale sunt reprezentate în Parlament, chiar dacă numeric, prin vot, nu obţin atâtea voturi cât sunt necesare pentru un mandat. Asta se numeşte o discriminare pozitivă”, a spus preşedintele României.
Şeful statului a ţinut să precizeze că ”este cunoscut şi aici şi dincolo, că există politicieni care vor să profileze exacerbând tensiunile interetnice”.
Iohannis a spus despre cei care întrețin tensiunile româno-maghiare să nu creadă cineva că ei caută binele unei minorităţi.
”Credem că discutând despre problemele care apar, ascultându-ne reciproc, putem să eliminăm din aceste tensiuni”, a mai spus preşedintele.
El a adăugat că majoritatea tensiunilor sunt artificiale, sunt aduse în discuţie şi umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergenţe existente pentru a se autopromova, dar că ele pot fi diminuate în interesul etnicilor români şi maghiari.
Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, - Sputnik Moldova, 1920, 26.08.2022
Internațional
Ministrul ungar de Externe: Sancţiunile cauzează mai multă durere Europei, decât Rusiei
Fluxul de știri
0