Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Moldova împlinește în acest an 30 de ani de relații cu FMI. Suntem tot mai săraci"

"Moldova împlinește în acest an 30 de ani de relații cu FMI. Suntem tot mai săraci"
Abonare
Alexandru Muravschi, ex-vicepremier :” Mecanismele impuse de FMI sunt orientate spre stabilitatea macroeconomică. Oamenii însă devin tot mai săraci“
În acest an, Republica Moldova împlinește 30 de ani de când a stabilit relații de cooperare cu Fondul Monetar Internațional. Într-un interviu pentru Agenția Sputnik Moldova, fostul vicepremier Alexandru Muravschi a apreciat relația dintre Chișinău și instituția financiară internațională.
“În lipsă de aur și alte posibilități, relația cu FMI ne-a oferit posibilitatea să creăm propriul sistem valutar recunoscut la nivel internațional. Însă mecanismele lor a făcut ca populația să fie mai săracă. Nu am știut să avem o poziție dură în tratative cu ei. De multe ori am acceptat prea ușor condițiile impuse”.
Muravschi consideră că actuala guvernare depinde cel mai mult de FMI, în condițiile în care astăzi executivul trebuie să rezolve problema plății pentru gaze naturale, compensații și alte probleme sociale.
“Maia Sandu nu a știut și nici nu a putut negocia cu Federația Rusă. Asta a dus la faptul că iar trebuie să solicităm împrumuturi. Condițiile FMI sunt foarte dure. A fost o tactică greșită. Federația Rusă este un partener energetic strategic care ne asigură nu doar cu gaze dar și cu energie electrică prin MGRES din Transnistria” a declarat Muravschi.
Fluxul de știri
0