Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Moldova are o singură soluție: Să respecte contractul cu Gazprom"

"Moldova are o singură soluție! Să respecte contractul cu Gazprom"
Abonare
Andrei Damașcan, expert în energetică : "Soluțiile alternative de import al gazelor naturale au eșuat. Moldovagaz trebuie să respecte în totalitatea condițiile contractuale cu Gazprom. În caz contrar vom rămâne fără gaze".
Deteriorarea relațiilor dintre Moldova și Rusia are un impact extrem de negativ asupra stării economiei moldovenești, susține expertul și fostul director Moldova Transgaz Andrei Damașcan, într-un interviu pentru Agenția Sputnik Moldova. Rusia este încă un furnizor profitabil de resurse energetice ieftine și un partener comercial de perspectivă pentru Republica Moldova
"Toate încercările de până acum ale Guvernului de la Chișinău de a procura gaze din alte state, cum ar fi Azerbaidjan, România, UE, au eșuat. Unica soluție este de a respecta contractul cu Gazprom, dacă nu vrem să rămânem fără gaze naturale", a spus Damașcan.
Expertul a făcut referire și la faptul că la moment partea moldovenească a avut mai multe abateri de la condițiile contractuale. Datoria Moldovei pentru aprovizionarea cu gaze este de aproximativ 800 de milioane de dolari (fără Transnistria). Din vina Chișinăului, problema auditului internațional al datoriilor nu a fost încă rezolvată, care este o condiție pentru rambursarea ei. Cu toate acestea, în situația unor datorii nestinse, Gazprom nu a oprit livrările de gaze către Moldova.
Fluxul de știri
0