Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liz Truss va fi viitorul prim-ministru al Marii Britanii

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaВстреча глав МИД РФ и Великобритании С. Лаврова и Э. Трасс
Встреча глав МИД РФ и Великобритании С. Лаврова и Э. Трасс - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2022
Abonare
Șefa Diplomației Marii Britanii, Liz Truss, va fii viitorul prim-ministru al acestei țări.
CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Ministrul Afacerilor externe al Regatului Unit, Liz Trass, a fost aleasă șefă a Partidului Conservator și astfel ea va deveni noul prim-ministru al țării.
Liz Truss a fost aleasă lider al conservatorilor britanici și va prelua funcția de prim-ministru, a declarat Graham Brady, șeful comitetului de conducere al Partidului Conservator aflat la guvernare. Discursul a fost difuzat de postul Sky News.
Truss a obținut voturile a 81,3 mii de membri de partid. Concurentul ei, fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak, a primit 60,4 mii.
În primul ei discurs în noul ei statut, Liz Truss a promis că va lupta cu creșterea prețurilor la energie electrică și va reduce taxele.
Formal, actualul premier Boris Johnson îi va transmite pârghiile puterii nu mai devreme de 6 septembrie. În aceeași zi, Regina Marii Britanii îi va primi pe ambii la castelul scoțian Balmoral, iar a doua zi Truss va răspunde la întrebările altor parlamentari.
Johnson, care a înlocuit-o pe Theresa May ca prim-ministru în 2019, a anunțat pe 7 iulie că renunță la funcția de prim-ministru și șef al Partidului Conservator din Regatul Unit.
Pentru postul vacant de lider de partid au pretins 11 persoane. La votul prin corespondență au participat toți membrii partidului, aproximativ 200.000 de persoane. Votul s-a încheiat pe 2 septembrie.
Fluxul de știri
0