Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Grecia a încercat să intercepteze un avion turcesc aflat într-o misiune NATO

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Accesați arhiva multimediaHotarul terestru dintre Grecia și Turcia
Hotarul terestru dintre Grecia și Turcia  - Sputnik Moldova, 1920, 05.09.2022
Abonare
Anadolu relatează că Grecia a încercat să intercepteze un avion turcesc într-o misiune NATO.
CHIȘINĂU, 5 sept – Sputnik. Forțele aeriene grecești au încercat să intercepteze o aeronavă de patrulare maritimă turcă care executa o misiune în cadrul unei operațiuni NATO, a informat agenția de presă Anadolu, citând surse din Ministerul Apărării Naționale al Turciei.
Potrivit acestei relatări, Grecia „și-a crescut drastic comportamentul agresiv în Marea Egee și în Marea Mediterană de Est”, iar numărul încălcărilor spațiului aerian și apelor teritoriale turcești a crescut de la 1.123 anul trecut la 1.616 în opt luni ale acestui an. Din 15 august, au fost înregistrate 14 incidente când piloții greci au urmărit aeronave turcești aflate în patrulare.
Potrivit agenției Anadolu, care este citată de RIA Novosti, ultimul astfel de incident a avut loc pe 1 septembrie, deasupra insulei Rodos.
„Forțele aeriene grecești au încercat să intercepteze o aeronavă de patrulare maritimă turcă, care executa o misiune în cadrul misiunii de securitate NATO în Marea Mediterană “Sea Guardian”. Ministerul turc al Apărării Naționale a subliniat că aeronava nu era înarmată. Acțiunile părții grecești au primit un răspuns adecvat”, au anunțat responsabili din cadrul departamentului militar turc.
Relațiile dintre Grecia și Turcia s-au deteriorat serios în ultimii ani din cauza disputelor teritoriale. Cele două țări nu se pot pune de acord asupra zonelor maritime.
O nouă fază a acestor relații tensionate a început pe 23 august, când, potrivit Ministerului turc al Apărării, Grecia a desfășurat sisteme de apărare aeriană S-300 de fabricație rusă pentru a captura și escorta avioane F-16 turcești. Atena neagă acest lucru.
În ultimele zile, retorica dintre cele două țări a devenit și mai agravată. Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă că Grecia amenință cu sistemele de apărare antiaeriană S-300 și va plăti un „preț mare” dacă „va merge mai departe”.
Ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar, a cerut ca NATO să fie obiectivă în legătură cu utilizarea sistemelor S-300 de către Atena. El a acuzat Grecia că ignoră dreptul internațional, relațiile de bună vecinătate și de prietenie.
De asemenea conflictul a fost provocat și de felicitările sediului forțelor terestre ale forțelor armate aliate NATO (LANDCOM) din Turcia cu ocazia Zilei victoriei asupra grecilor în 1922, care a fost sărbătorită la 30 august și Ziua forțele armate turcești. Atena a cerut ca Ankara să elimine felicitările de pe rețelele de socializare. Cartierul general din Izmir a scos postul și apoi a publicat unul nou, fără a menționa victoria. Acest lucru a provocat o reacție hotărâte din partea Turciei.
Fluxul de știri
0