Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Tariful la gaze în Moldova poate ajunge la 29 de lei pe metru cub

© Sputnik / Mihai CarausГазовая конфорка
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 03.09.2022
Abonare
La sfârșitul lunii septembrie, Moldovagaz se va adresa ANRE cu o cerere pentru o nouă majorare a tarifului la gaze naturale pentru consumatori.
CHIȘINĂU, 3 sept - Sputnik. Potrivit calculelor specialiștilor SA „Moldovagaz”, tariful la gaz pentru consumatori ar trebui să fie de minim 33 de lei. Numai în acest fel întreprinderea va putea compensa deficitul acumula de la abaterile tarifare. Totuși, ținând cont de puterea de cumpărare a populației, compania va solicita majorarea tarifului la 29 de lei, a declarat șeful SA „Moldovagaz” Vadim Ceban.
"Calculele noastre arată că, pe baza prețului actual al gazului și a abaterilor (de tarif), cred că vom ajunge la un tarif de aproximativ 29 de lei. Să putem plăti gazele naturale. Acesta este scopul principal", a spus Ceban. într-un interviu cu unul din presa locală.
El a precizat că firma nu va insista pe o creștere atât de puternică a tarifului. O cerere de modificare a tarifului va fi depusă la ANRE până la sfârșitul lunii.
„Decizia de schimbare a metodologiei tarifare ar trebui luată pe 15 septembrie, abia după aceea vom avea posibilitatea de a aplica la autoritate de reglementare, concomitent cu intrarea în vigoare a noii Legi a gazelor naturale. Legea va intra în vigoare pe 10 septembrie. Asta înseamnă că pe 20 va fi depusă o cerere la ANRE. Nu cred că noile tarife pot fi aprobate înainte de 1 octombrie. Și de la 1 octombrie s-a schimbat și formula”, a explicat Ceban.
Acum tariful la gaz este de 22,99 lei pe metru cub. Dacă ANRE va aproba majorarea propusă de Moldovagaz, majorarea tarifului va fi de 26,14%.
Fluxul de știri
0