Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

"Este un moment istoric. Conflictul din Transnistria poate fi soluționat"

"Este un moment istoric. Conflictul din Transnistria poate fi soluționat"
Abonare
Dumitru Roibu : "Maia Sandu poate intra în istoria modernă a Republicii Moldova ca lider al tuturor cetățenilor și politician care a rezolvat conflictul din Transnistria. Asta dacă îi vor permite cei care o dirijează din afară și din interiorul țării".
Pe 2 septembrie 1990, Transnistria și-a declarat independența în cadrul URSS. Tradițional, această zi este marcată la Tiraspol cu mult fast. În acest context, analistul politic Dumitru Roibu a făcut mai multe declarații pentru Agenția Sputnik Moldova. Expertul este de părere că decizia de acum 32 de ani a tiraspolenilor a fost alimentată de mișcările naționaliste de la acea vreme, dar și de alte interese. Astăzi, mesajele care vin din stânga Nistrului îndemnă spre pace și soluționarea conflictului pe cale diplomatică.
"Scrisoarea către Maia Sandu înaintea acestui eveniment este un moment pozitiv. Este un mesaj care îndemnă Chișinăul la dialog și soluționarea definitivă a diferendului. M-a mirat însă reacția Maiei Sandu, care în mod normal ar fi trebuit să vină cu un mesaj prompt și cu mai multă inițiativă"
Analistul politic a mai menționat că avem o șansă istorică de a soluționa conflictul după modelul Găgăuziei sau alt model în care Transnistria ar avea mai multă libertate politică și economică
"Maia Sandu poate intra în istoria modernă a Republicii Moldova ca lider al tuturor cetățenilor și politician care a rezolvat conflictul din Transnistria. Asta dacă îi vor permite cei care o dirijează din afara și din interiorul țării".
Fluxul de știri
0