Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia: SUA trebuie să „plătească factura” pentru Afganistan

© Sputnik / Nancy Sisel / Accesați arhiva multimediaVassili Nebenzia
Vassili Nebenzia - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Washingtonul nu ar trebui să evite să-şi asume responsabilitatea pentru propriile greșeli, a spus principalul diplomat al Moscovei la ONU.
BUCUREŞTI, 31 aug – Sputnik, Doina Crainic. SUA trebuie să ia în calcul compensarea poporului afgan pentru cei 20 de ani de „ocupație fără rost”, decât să-i acuze pe alții că nu intervin, a spus trimisul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia.
SUA au trimis trupe în Afganistan în 2001 pentru a lupta împotriva talibanilor, a grupării Al-Qaeda și a altor grupuri islamiste, în numele războiului său global împotriva terorismului, pe care l-a declarat după atacurile teroriste din 11 septembrie din America. Cu toate acestea, anul trecut, talibanii au preluat controlul asupra Kabulului și au invadat Afganistanul în etapa finală a retragerii SUA și a altor forțe occidentale.
La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc luni la New York, trimisul SUA Linda Thomas-Greenfield a sugerat că Rusia nu face suficient de mult pentru a ajuta economia Afganistanului.
„Rusia a susținut, ca și alții în trecut, că problemele Afganistanului sunt din vina Occidentului și nu a talibanilor. Este oare adevărat? Întrebarea mea este ce faci pentru a ajuta, în afară de a readuce în discuţie trecutul și a-i critica pe alții? Dacă ești îngrijorat de faptul că mor femei și copii afgani, cum îi ajuți?”, a spus Thomas-Greenfield, citată de RT.
Reprezentantul SUA a adăugat că Rusia nu a contribuit „cu nimic” la Planul de răspuns umanitar al ONU în Afganistan în acest an și a calificat contribuțiile Chinei ca fiind „la fel de dezamăgitoare”.
Nebenzia a răspuns lui Thomas-Greenfield, argumentând că Washingtonul ar trebui să poarte povara responsabilităţii, având în vedere cele aproape două decenii în care trupele americane s-au aflat în țara devastată de război.
„Cinismul unor astfel de declarații este pur și simplu șocant: ni se cere să plătim noi pentru a reconstrui țara a cărei economie a fost practic distrusă în cei 20 de ani de ocupație de către SUA și NATO. În loc să îşi recunoască greșelile și să încerce să le repare, acum suntem pedepsiți pentru că nu dorim să plătim facturile altora. Este o propunere neobișnuită”, a spus Nebenzia.
„Nu, dragi foști parteneri occidentali, voi sunteți cei care trebuie să plătiți pentru greșelile voastre. Am ajutat și vom continua să ajutăm Afganistanul și vă recomandăm să vă axaţi pe compensarea... afganilor pentru cei 20 de ani de ocupație fără sens care a distrus Afganistanul și [a amenințat supraviețuirea poporului său]”, a subliniat trimisul Rusiei la ONU.
Ca răspuns, Thomas-Greenfield a spus: „Permiteți-mi să afirm că, dacă Federația Rusă crede că economia din Afganistan care trebuie distrusă, aceasta a fost distrusă de talibani”.
La rândul său, ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că „fiasco-ul din ultimii 20 de ani [din Afganistan] este încă o dovadă că intervenția militară și politica puterii nu sunt calea corectă” și că „tragedia din Afganistan nu trebuie lăsată să se repete”.
ONU a avertizat că nivelul actual al ajutorului extern pentru Afganistan nu este suficient.
„Nu poți folosi ajutorul umanitar pentru a remedia ceea ce este o economie complet prăbușită”, a declarat luna aceasta Kanni Wignaraja, secretar general adjunct și director regional pentru Asia-Pacific al Programului ONU pentru Dezvoltare.
Fluxul de știri
0