Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Grupuri americane vor să facă comerț cu Rusia pe ascuns

© AP Photo / Burhan OzbiliciTurkish guards of honor stand with U.S. and Turkish flags (File)
Turkish guards of honor stand with U.S. and Turkish flags (File) - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2022
Abonare
Grupurile americane care s-au retras de pe piața rusă din cauza sancțiunilor caută acum modalități de a face comerţ în secret cu Rusia prin Turcia și afiliații săi din Dubai, relatează canalul turc de presă Yeni Safak.
BUCUREŞTI, 31 aug – Sputnik, Doina Crainic. Pentru a ocoli sancțiunile împotriva Rusiei, impuse anterior de Washington, unele grupuri americane pariază pe companiile turcești, scrie cotidianul turc Yeni Safak, referindu-se la sursele sale din cercurile de afaceri turcești.
Pentru acest demers, multe companii internaționale cu sediul în Statele Unite oferă turcilor „un anumit comision”, continuă site-ul de presă, fără a preciza nume. Aceste grupuri și-au mobilizat și filialele aflate în zonele libere din Dubai. Astfel, americanii încearcă să-și acopere pierderile suferite pe piața rusă, iar numărul de oferte pe care le primesc antreprenorii turci a crescut în ultimele luni.
În ceea ce privește produsele pe care companiile americane doresc să le cumpere din Rusia, acestea sunt reprezentate de un spectru larg de materii prime, cum sunt cele petrochimice, combustibilii minerali, pietre și metale prețioase, cereale, fier și oțel, îngrășăminte și substanțe chimice anorganice şi pentru acvacultură, precum și băuturi alcoolice, potrivit Sputnik France.

Avertisment din partea SUA

Autoritățile americane au avertizat deja Turcia cu privire la consecințele cooperării sale cu Rusia, după ce Istanbulul s-a abținut să se alăture listei statelor care au impus sancțiuni Moscovei.
La sfârșitul lunii august, Adewale Adeyemo, adjunctul ministrului de Finanțe al SUA, și-a exprimat îngrijorarea că grupurile ruse încearcă să folosească Turcia pentru a se sustrage de la sancțiunile din partea SUA.
De asemenea, înaltul oficial american a trimis o scrisoare către Tusiad, Federația Afacerilor din Turcia, în care a avertizat cu privire la orice tentative de eludare a sancțiunilor și la consecințele acestora.
Statele Unite, Regatul Unit și Uniunea Europeană au impus mai multe seturi de sancțiuni financiare, energetice, privind apărarea și domeniul tehnologic împotriva Rusiei, după ce aceasta a anunțat începerea operațiunii sale militare speciale în Ucraina pe 24 februarie. Turcia s-a abținut să se alăture sancțiunilor occidentale.
Fluxul de știri
0