Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Putem prelua și îmbunătăți elemente din învățământul sovietic

Putem prelua elemente din învățământul sovietic - experiența occidentală este greșită
Abonare
Cornel Popovici : "În următorii ani se vor închide alte 200 de școli dacă nu se vor modifica calculele de finanțare. Educația este în mâna unor grupuri de interese.
Curând va fi marcată Ziua Cunoștințelor (1 septembrie). În viziunea profesorilor și oamenilor de știință, acest an această zi este una tragică pentru educația din Republica Moldova. Zeci de instituții de cercetare, universități cu mare tradiție construite în perioada URSS, nu vor mai activa. Potrivit fostului ministru al educației Corneliu Popovici, în următorii ani alte sute de școli se vor închide iar principiile noului cod educațional nu corespund intereselor naționale.
"În momentul de față, sistemul educațional este în mâna unor grupuri de interese. Principiile codului educațional adoptat în 2014 nu sunt adecvate pentru Republica Moldova. Ca urmare a acestor neajunsuri, fiecare școală începe cu un deficit bugetar. Asta va duce la așa numită optimizare, care automat va duce la închiderea altor 200 de școli".
Fostul șef de la Educație consideră că toată această practică occidentală este greșită și nu va duce la nimic bun.
"În perioada sovietică am avut un sistem educațional centralizat, planificat. Putem prelua anumite elemente. Societatea a evoluat, ar trebui să ne concentrăm pe îmbunătățirea unor practici. Studiile au demonstrat că este greșit să preluăm practica unor țări chiar și foarte dezvoltate din occident", a declarat Popovici
Fluxul de știri
0